Ξεκινά η μεταφορά πετρελαίου από το χτυπημένο από τον τυφώνα Μεξικάνικο πλοίο [video]

Los_Llanitos_oil_transfer
Τα χειρότερα φαίνεται να αποφεύχθηκαν για το φορτηγό πλοίο Los Llanitos, που κόπηκε στα δύο και κόλλησε στα βράχια κοντά στη Barra de Navidad του Μεξικού για πάνω από δύο εβδομάδες, αφού έχουν εκμηδενιστεί οι πιθανότητες περιβαλλοντικής μόλυνσης και όλα είναι έτοιμα για τη μεταφορά των περίπου 425.000 λίτρων καυσίμων και 11.484 λίτρων πετρελαίου που βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός του Μεξικού Profepa ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι οι τεχνικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 6 Νοεμβρίου με την άφιξη μιας πλωτής δεξαμενής πετρελαίου από τον Παναμά, καιρού επιτρέποντος.

Ήδη έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές προετοιμασίες και έχει τεθεί στην θέση του ο απαραίτητος εξοπλισμός για την άντληση του πετρελαίου από το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου. Επίσης, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έχουν αποσταλεί στην περιοχή ένα ρυμουλκό και μια υποστηρικτική φορτηγίδα.

Ο τελευταίος έλεγχος του ναυαγίου δεν έδειξε καμία ένδειξη πετρελαιοκηλίδας. Πρόσθετα φράγματα έχουν τοποθετηθεί στο σημείο από τον οργανισμό και τις ναυτικές δυνάμεις του Μεξικού για να βεβαιωθούν ότι οποιαδήποτε πιθανή διαρροή περιορίστηκε. Μόλις αφαιρεθούν τα καύσιμα και το πετρέλαιο, το χωρητικότητας 71.665 DWT πλοίο θα βυθιστεί και θα μετατραπεί σε ένα τεχνητό ύφαλο, σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές.

Το πλοίο έπεσε θύμα του τυφώνα Patricia που έπληξε τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό στις 23 Οκτωβρίου, σπέρνοντας τον όλεθρο στις τοπικές παράκτιες κοινότητες πριν αποδυναμωθεί σ’ ένα τοπικό χαμηλό βαρομετρικό .

Το πλοίο προσάραξε πάνω στα βράχια και υπέστη σημαντικές καταστροφές, καθώς το κύτος του πλοίου ράγισε στη μέση και υπήρξαν φόβοι μην διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστά κομμάτια.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο του περιβαλλοντικού οργανισμού Profepa:

Διαβάστε ακόμα