Το Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων: Ξεκίνησε η προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου θησαυρού των 20 δις δολαρίων!

Η κολομβιανή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου θησαυρού της ισπανικής γαλέρας San José, το «Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Η γαλέρα βυθίστηκε τον 18ο αιώνα και πιστεύεται ότι περιέχει χρυσό και κοσμήματα αξίας έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η τρικάταρτη γαλέρα San José κατασκευάστηκε το 1698 για έναν από τους πιο κερδοφόρους εμπορικούς θαλάσσιους διαδρόμους που της ιστορίας. Το πλοίο μετέφερε για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης, χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους από αποικίες της Λατινικής Αμερικής πίσω στην Ισπανία, δημιουργώντας τεράστιο πλούτο για το ισπανικό στέμμα.

Στις 8 Ιουνίου 1708, το Σαν Χοσέ και η συνοδεία του έπεσαν θύματα τεσσάρων πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της μάχης στα ανοιχτά της Καρθαγένης, η πυριτιδαποθήκη του Σαν Χοσέ εξερράγη έχοντας σαν αποτέλεσμα την βύθιση του. Στο πλοίο επέβαιναν σχεδόν 600 άνθρωποι ενώ στα αμπάρια του υπήρχε ένας τεράστιος θησαυρός.

Το San José είχε χαθεί μέχρι το 1981, όταν μια αμερικανική εταιρεία με το όνομα Glocca Morra είπε ότι είχε ανακαλύψει τη θέση του ναυαγίου. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αποστολή ανάκτησης με το ναυάγιο και δεν έχει γίνει γνωστό εάν όντως ήταν αυτό ή όχι.

Το 2015, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι βρήκε το ναυάγιο από μόνη της σε διαφορετική τοποθεσία, χωρίς όμως να την αποκαλύψει. Η Glocca Morra (τώρα γνωστή ως Sea Search Armada) ισχυρίζεται ότι το κολομβιανό εύρημα είναι μέρος του ίδιου πεδίου συντριμμιών που είχε εντοπιστεί προηγουμένως και έχει καταθέσει μήνυση κατά της κολομβιανής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να κερδίσει το μισό μερίδιο του θησαυρού.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει τη γαλέρα μέχρι το 2026, πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο. Ο υπουργός Χουάν Νταβίντ Κορέα είπε ότι η αποστολή αποτελεί «προτεραιότητα» και ότι ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Το σχέδιο είναι να ανακτηθούν οι θησαυροί του ναυαγίου, να μελετηθούν διεξοδικά και να μεταφερθούν στο εθνικό μουσείο, είπε ο Κορέα. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η υπόθεση Sea Search Armada δεν έχει καμία αξία.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας (ο ιδιοκτήτης φορτίου και κράτος σημαίας) και η ιθαγενής φυλή Qhara Qhara της Βολιβίας (της οποίας οι πρόγονοι εξόρυξαν τον θησαυρό) πιστεύουν επίσης ότι θα πρέπει να έχουν μερίδιο από τα ευρήματα.

Διαβάστε ακόμα