Ξεκίνησε το ταξίδι του στον Ατλαντικό ωκεανό το ιστιοπλοϊκό Iris για την κλιματική έρευνα

Η NOAA και οι συνεργάτες της έχουν δρομολογήσει περίπου 100 νέους πλωτήρες Argo στον Ατλαντικό ωκεανό με σκοπό τη συλλογή δεδομένων που υποστηρίζουν την έρευνα και την πρόβλεψη για τον ωκεανό, τον καιρό και το κλίμα. Αυτά θα ενισχύσουν τη διεθνή σύνδεση Argo Programoffsite, η οποία διατηρεί μια παγκόσμια συστοιχία που αποτελείται περίπου από 3.800 πλωτήρες που μετρούν την πίεση, τη θερμοκρασία και την αλατότητα από 2.000 μέτρων και πάνω στον ωκεανό.

Το γαλλικό ιστιοφόρο Iris έφτασε στο Woods Hole της Μασαχουσέτης αυτή την εβδομάδα μετά την ανάπτυξη της αρχικής παρτίδας των 17 πλωτήρων Argo πέρα στον Ατλαντικό. Ενώ βρίσκεται στο Woods Hole, το πλήρωμα S/V Iris θα παραλάβει και τους υπόλοιπους πλωτήρες για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού στον Νότιο Ατλαντικό, προς το νησί της Αγίας Ελένης, στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια. Η αποστολή είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις πλωτήρων Argo στον Ατλαντικό και αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν 100 ημέρες, καλύπτοντας κρίσιμα κενά παρατήρησης.

Αυτή η ερευνητική αποστολή χαμηλών εκπομπών άνθρακα χρησιμοποιώντας ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος μήκους 25 μέτρων κατέστη δυνατή μέσω μιας νέας συνεργασίας μεταξύ της ιδιωτικής ωκεανογραφικής εταιρείας Blue Observeroffsite link και διεθνών συνεργατών σύνδεσης Argo Programoffsite από το Woods Hole Oceanographic Institutionoffsite link, τη NOAA, την Fisheries and Oceans Canadaoffsite link και την Europeoffsite.

«Ερχόμενοι σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αυτή η ερευνητική αποστολή χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για μελλοντική έρευνα παρατήρησης ωκεανών», δήλωσε ο διαχειριστής του NOAA Rick Spinrad, Ph.D. «Αυτό το ταξίδι είναι ένα μοντέλο παγκόσμιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που μας βοηθά να βελτιώσουμε τα δεδομένα που οδηγούν σε σωτήριες καιρικές και κλιματικές προβλέψεις».

Κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες αποστολές ενός ιστιοφόρου για την ανάπτυξη πλωτήρων, το πλήρωμα του Iris θα τοποθετήσει τους πλωτήρες Argo σε προκαθορισμένες γεωγραφικές θέσεις, αντικαθιστώντας αυτές που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και αναπτύσσοντας άλλους σε κάποιες νέες περιοχές για την ενίσχυση της συστοιχίας Argo.

Η διάρκεια ζωής της αποστολής κάθε πλωτήρα είναι περίπου πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής αποστολής, κάθε πλωτήρας αναφέρει το προφίλ του άνω ωκεανού κάθε δέκα ημέρες, μεταδίδοντας δεδομένα στην ακτή μέσω δορυφόρου.

«Η Argo έφερε επανάσταση στην ικανότητά μας να ανιχνεύουμε και να παρακολουθούμε πώς αλλάζει ο παγκόσμιος ωκεανός καθώς αλλάζει το κλίμα», δήλωσε ο Peter de Menocal, Ph.D., πρόεδρος και διευθυντής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. «Οι τάσεις θέρμανσης του συνόλου των ωκεανών που παρατηρούνται από τους πλωτήρες Argo είναι θετική απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Η πανδημία πυροδοτεί μια καινοτόμο αποστολή

Η πρωτοβουλία γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, όταν η ανάπτυξη πλωτών Argo και άλλων ωκεανογραφικών οργάνων από ερευνητικά και εμπορικά πλοία περιορίστηκε δραστικά από τους περιορισμούς του COVID-19.

«Πρέπει να αναπτύσσονται περίπου 1.000 πλωτήρες προφίλ Argo κάθε χρόνο για να διατηρηθεί η σύνδεση Global Ocean Observing System Offsite», εξήγησε ο Mathieu Belbéoch, διευθυντής του Global Ocean Observing System και συνεργάτης. «Συχνά, αναπτύσσονται ευκαιριακά από ερευνητικά πλοία, αλλά είναι πολύ δαπανηρά και οι τροχιές τους συνδέονται με συγκεκριμένες αποστολές και δεν είναι σε θέση να καλύψουν όλα τα κενά ή να εργαστούν σε όλες τις εποχές. Οι συνεργασίες με τους πολίτες μας επιτρέπουν να φτάσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές του ωκεανού που δεν έχουν ακόμη δειγματιστεί, καλύπτοντας κρίσιμα κενά παρατήρησης».

Το ταξίδι έρχεται αμέσως μετά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, με το επείγον μήνυμά του για τον περιορισμό των εκπομπών της θέρμανσης του πλανήτη. Αυτή η καινοτόμος συνεργασία μεταξύ διακυβερνητικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λαμβάνει χώρα επίσης στο πλαίσιο της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Επιστήμη των Ωκεανών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και χρηματοδοτείται από τις NOAA, WHOI, Fisheries and Oceans Canada και Euro-Argo.

Η Argo έχει μεταμορφώσει την επιστήμη των ωκεανών

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η ευρείας κλίμακας παγκόσμια σειρά πλωτήρων έχει γίνει ένα σημαντικό στοιχείο του συστήματος παρατήρησης ωκεανών και έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες σκέφτονται για τη συλλογή δεδομένων και τη διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση δεδομένων για την επιστημονική και επιχειρησιακή κοινότητα προβλέψεων.

«Ο αντίκτυπος της Argo στην έρευνα των ωκεανών ήταν ουσιαστικός: Τουλάχιστον μία εργασία την ημέρα δημοσιεύεται χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Argo. Το ταξίδι του ιστιοπλοικού Iris θα μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε τεράστιες περιοχές του Ατλαντικού τα επόμενα χρόνια, αναπληρώνοντας τη συστοιχία σε περιοχές με πολύ δυσπρόσιτη πρόσβαση», δήλωσε η Σούζαν Γουίφελς, ανώτερη επιστήμονας φυσικής ωκεανογραφίας στο WHOI και συμπρόεδρος της Argo Steering Team.

«Το πρόγραμμα Argo είναι μια αληθινή απόδειξη της αξίας της διεθνούς συνεργασίας. Από το 2001, ο Καναδάς έχει τοποθετήσει πάνω από 600 πλωτήρες Argo σε όλο τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Αυτή η αποστολή OCEANOPSoffsite link Blue Observer είναι ένα άλλο παράδειγμα εταίρων που εργάζονται μαζί για να παρέχουν δεδομένα ωκεανών στον κόσμο», δήλωσε ο Timothy Sargent, Αναπληρωτής Υπουργός Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά.

Το S/V Iris αναχώρησε από το Woods Hole της Μασαχουσέτης στις 14 Δεκεμβρίου για να συνεχίσει την αποστολή του.

Διαβάστε ακόμα