Ο Γκρεγκ Πότερ καθόταν αναπαυτικά στο πεντάλ του καγιάκ του και θαύμαζε τη φύση από απόσταση, καθώς παρακολουθούσε έναν νεαρό λευκό καρχαρία να καταδιώκει στην επιφάνεια του ωκεανού μια φώκια στα ανοιχτά του Ανατολικού Ακρωτηρίου της Νέας Ζηλανδίας.
Καθώς όμως ο νεαρός καρχαρίας προσπαθούσε να αρπάξει το θήραμα στα σαγόνια του, το θέαμα έφτασε πολύ κοντά και παραλίγο να βυθίσει τον ίδιο τον καγιάκερ.
Ο καρχαρίας χτύπησε δύο φορές στον πυθμένα του καγιάκ του Γκρεγκ, σχεδόν ανατρέποντας το σκάφος τη δεύτερη φορά που προσπάθησε. Το χτύπημα παραλίγο να ρίξει τον Γκρεγκ κατευθείαν στο νερό, αφήνοντάς τον ενδεχομένως με παρόμοια μοίρα με εκείνη της άτυχης φώκιας.
Ο Γκρεγκ είχε υποθέσει προηγουμένως ότι η ταραχή ήταν ένα κοπάδι τόνων που χτυπιόταν και είχε πάει με το καγιάκ του να ρίξει μια ματιά.
Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για έναν νεαρό καρχαρία που κυνηγούσε μια φώκια. Σταμάτησε να κάνει πετάλι περίπου 200 μέτρα μακριά και βιντεοσκόπησε τις απίστευτες σκηνές για να τις ανεβάσει στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του GP Fishing Adventures.
Η φώκια φαίνεται να εκτοξεύεται επανειλημμένα στο νερό για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τον καρχαρία, ο οποίος ακολουθεί από κοντά.
Με δέος για αυτό που βλέπει – σε αυτό το σημείο ακόμα πιο κοντά, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων – ο Greg λέει στο βίντεο: “Έχω έναν νεαρό λευκό καρχαρία που κυνηγάει μια φώκια εδώ έξω.
Είναι εξωπραγματικό”, προσθέτει, παρά το γεγονός ότι η καταδίωξη φτάνει για αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν κάτι παραπάνω από αρκετά κοντά.
Μετά την εμπειρία αυτή, ο Greg δήλωσε στη New Zealand Herald: ”Κινούνταν γρήγορα, φίλε … σαν να πετούσαν μέσα στο νερό”.
Ο Γκρεγκ πήρε τότε τη γρήγορη απόφαση να πατήσει τα πεντάλ, καθώς η φώκια και ο καρχαρίας άρχισαν να τον κυκλώνουν – αλλά ήταν πολύ αργά.
Είπε ότι πίστευε ότι η φώκια μπορεί να χρησιμοποιούσε το καγιάκ του ως καταφύγιο από το αρπακτικό, με αποτέλεσμα ο καρχαρίας να πηδήξει κοντά του και να χτυπήσει δύο φορές τη βάρκα.
Το δεύτερο χτύπημα παραλίγο να πετάξει τον Γκρεγκ έξω από το καγιάκ και κατευθείαν στο νερό, ακόμα πιο κοντά στα σαγόνια του καρχαρία. Όμως ο έμπειρος ψαράς κατάφερε να ανακτήσει την ισορροπία του και συνέχισε την ταχεία έξοδό του από την επικίνδυνη ζώνη.
Είπε ότι εξακολουθούσε να έχει δέος, συγκρίνοντας τη δράση της πραγματικής ζωής με κάτι που θα έβλεπε κανείς κανονικά μόνο σε ένα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο.
Είπε στη New Zealand Herald ότι η εμπειρία «κόβει την ανάσα» και ότι μπόρεσε να παραμείνει αρκετά ήρεμος παρά το γεγονός ότι ο καρχαρίας ήταν μια απόσταση από το χέρι σε ένα σημείο.
Ωστόσο, είπε ότι οι πιθανές συνέπειες αυτού που θα μπορούσε να είχαν συμβεί αν δεν είχε διατηρήσει την ισορροπία του εξακολουθεί να του προκαλεί «ρίγη».
«Αν είχε καταφέρει να με βγάλει από το καγιάκ, αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα αρκετά καταστροφικό τέλος», είπε στο δημοσίευμα της Νέας Ζηλανδίας.