Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την ανάπτυξη για το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου στον κόσμο, μέσω δημόσιας-ιδιωτικής σύμπραξης και κρατικής χρηματοδότησης.
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας σύμπραξης μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και τη χρηματοδότηση μιας προσπάθειας για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου στον κόσμο.
Η κυβέρνηση το θεωρεί ως ευκαιρία ώστε η ναυπηγική της βιομηχανία να αναπτύξει μια ηγετική θέση βασιζόμενοι στην τρέχουσα στρατηγική τους που επικεντρώνεται σε πλοία υψηλής αξίας.
«Τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου είναι ένας τομέας με υψηλή τεχνική δυσκολία και πολύ υψηλό αρχικό κίνδυνο ανάπτυξης τεχνολογίας, επομένως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας νέας πηγής για την κορεατική ναυπηγική βιομηχανία», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας ανακοινώνοντας το νέο έργο.
«Θα υποστηρίξουμε ενεργά την έγκαιρη απόκτηση της τεχνολογίας μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας, οργανώνοντας σχετικούς νόμους και συστήματα, ώστε η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει να μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 39,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2025 για την έναρξη της συνεργασίας για να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου στον κόσμο, στην οποία θα συμμετάσχουν οι τρεις μεγάλες ναυπηγικές εταιρείες της χώρας (Hyundai Heavy Industries, Hanwha Ocean και Samsung Heavy Industries), καθώς και εμπειρογνώμονες από το υπουργείο, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
Έχει χαράξει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την κατασκευή ενός πλοίου επίδειξης χωρητικότητας 2.000 cbm έως το 2027. Ανέφερε ότι η απόκτηση της επαρκούς τεχνολογίας για ένα μεγάλο πλοίο θα έχει αποκτηθεί πλήρως έως το 2030 και η κατασκευή ενός πλοίου των 40.000 cbm θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2032. Η μαζική παραγωγή πλοίων των 160.000 cbm υπολογίζεται έως το 2040.

Για την ολοκλήρωση των πλοίων, απαιτείται τεχνολογία ψύξης για τις δεξαμενές φορτίου της τάξεως των -253 βαθμούς Κελσίου, μια τεχνολογία εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας εάν συγκριθεί με τους -163 βαθμών Κελσίου που απαιτούνται για το LNG. Οραματίζονται ένα σύστημα μόνωσης κενού. Για την πρόωση, προτείνουν τη χρήση του αερίου που θα εξατμίζεται από το υδρογόνο στις δεξαμενές σε συνδυασμό με υβριδικούς κινητήρες κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούν σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναγνώρισαν ότι τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου είναι εξαιρετικά δύσκολα πλοία, χωρίς να έχουν ακόμη αναπτυχθεί, πόσο μάλλον να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου. Τόνισαν 43 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία συμμετέχουν 101 οργανισμοί, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να ενώσουν τις προσπάθειες σε ένα ενιαίο έργο.
Η νέα ομάδα εργασίας θα χρησιμοποιήσει τους καλύτερους εγχώριους εμπειρογνώμονες υγροποιημένου υδρογόνου με την υποστήριξη του Υπουργείου.
Θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου στον κόσμο αλλά όχι το πρώτο…
Σημείωσαν ότι το μόνο πλοίο μεταφοράς υδρογόνου που έχει κατασκευαστεί είναι ένα μικρής κλίμακας πλοίο επίδειξης που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία με μια δεξαμενή 1.250 κυβικών μέτρων. Και αυτό κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός κυβερνητικά χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος.
Τα σχέδια για το κορεατικό πλοίο επίδειξης προβλέπουν ένα πλοίο μήκους 92,8 μέτρων με χωρητικότητα 140 τόνων (2.300 cbm), καθιστώντας το έτσι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ θα είναι και ένα βασικό βήμα στην ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης νέας αγοράς.