Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα εμπορικά λιμάνια είναι να διατηρούν τις πλωτές οδούς τους και την περιοχή γύρω από τις προβλήτες απαλλαγμένες από πλωτά αντικείμενα τα οποία όχι μόνο συμβάλλουν στη ρύπανση αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιές στα πλοία. Αναζητώντας λύσεις, το λιμάνι της Αμβέρσας έχει καταλήξει σε μια καινοτόμο ψηφιακή λύση για τον εντοπισμό των αντικειμένων που επιπλέουν μέσω της χρήσης drones.
Για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων, των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και των ζημιών στα πλοία, είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να καθαριστούν αυτά τα αντικείμενα το συντομότερο δυνατό. Αξιωματούχοι του λιμανιού της Αμβέρσας ανέφεραν ότι κάθε χρόνο περίπου 50 τόνοι σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων συλλέγονται από τις αποβάθρες στο λιμάνι. Αυτά αποτελούνται από πλαστικό, ξύλο, χαρτόνι, οργανικό υλικό και σχοινιών πρόσδεσης. Η πρόκλησή τους είναι να σαρώνουν συνεχώς τα περισσότερα από 46 τετραγωνικά μίλια του λιμανιού αναζητώντας αυτά τα σκουπίδια.
Για να εντοπιστούν και να καθαριστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το λιμάνι της Αμβέρσας αναπτύσσει drones. Σύμφωνα με αξιωματούχους του λιμανιού, η μοναδική οπτική ματιά από τα drones μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό σκουπιδιών στη θάλασσα. Το λιμάνι της Αμβέρσας ανέπτυξε μια εφαρμογή «μηχανικής όρασης» που, με βάση τις εικόνες από drone, κατασκευάζει αυτόματα έναν χάρτη που υποδεικνύει τη θέση αυτών των αντικειμένων που επιπλέουν και των σκουπιδιών. Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία σύντομα θα πετούν πάνω από ολόκληρο το λιμάνι πολλές φορές την ημέρα, τα επιπλέοντα αντικείμενα μπορούν στη συνέχεια να εντοπιστούν και να καθαριστούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικότερα.
Η χρήση drones για την ανίχνευση επιπλεόντων αντικειμένων είναι απλώς η πιο πρόσφατη εφαρμογή της τεχνολογίας στο λιμάνι. Πέρυσι, το λιμάνι παρουσίασε drones για αυξημένες περιπολίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το λιμάνι της Αμβέρσας, η χρήση drones θα διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο λιμάνι του μέλλοντος. Η φιλοδοξία είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αυτόνομων drones που θα μπορούν να παρέχουν ζωντανή τροφοδοσία των διαφόρων λιμενικών δραστηριοτήτων και να υποστηρίζουν τη μονάδα Ασφάλειας του λιμανιού.
Μεταξύ των καθηκόντων που οραματίζονται οι αξιωματούχοι του λιμανιού για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιλαμβάνουν την επιθεώρηση υποδομής, επιτήρηση και παρακολούθηση, διαχείριση συμβάντων, διαχείριση αγκυροβολίων και ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων ή επιπλέοντων αντικειμένων. Για τη ροή εικόνων από τα drones σε πραγματικό χρόνο, το 5G θα χρησιμοποιείται στο μέλλον. Αυτή η ικανότητα έχει ήδη αποδειχθεί με τη διαχείριση συμβάντων. Πέρυσι, η πυροσβεστική υποστηρίχθηκε από ζωντανή ροή βίντεο από drone μέσω του δικτύου 5G για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στην περιοχή του λιμανιού. Ο συνδυασμός έγχρωμων και υπέρυθρων εικόνων βοήθησε την πυροσβεστική να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για την τοποθεσία των πυρκαγιών.