Ακόμη μια νέα τεχνολογία αιολικής πρόωσης είναι έτοιμη για να εισέλθει στην αγορά

Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται πολλών από τις προσπάθειες αιολικής πρόωσης στη ναυτιλία, φέρνοντας ακόμη μία με νέα τεχνολογία στην αγορά.

Η start-up ναυτιλιακής μηχανικής WingTek με έδρα το Μπρίστολ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Composites και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, μόλις κέρδισε μια επιχορήγηση καινοτομίας ύψους 2,2 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη του WingTek Wingsail (φωτογραφία παραπάνω), κάτι η οποία μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εύκολα σε υπάρχοντα εμπορικά πλοία καθώς και σε νεότευκτα.

Το έργο θα παραδώσει δύο λειτουργικά πρωτότυπα πλήρους μεγέθους, ένα στην ξηρά για μακροπρόθεσμες δοκιμές και ανάπτυξη και μια δεύτερη μονάδα εγκατεστημένη σε ένα εμπορικό πλοίο του Ηνωμένου Βασιλείου για θαλάσσιες δοκιμές, με το έργο να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2025.

Εν τω μεταξύ, η Smart Green Shipping, μια ακόμη ειδικευμένη εταιρεία για την αιολική πρόωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκίνησε τις δοκιμές στην στεριά της τεχνολογίας FastRig, ένα αλουμινένιο wingsail (φωτογραφία παρακάτω) του οποίου οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων από τη ναυτιλία έως και 30%.

Η FastRig θα υποβληθεί στις δοκιμές στην ξηρά στο Hunterston στη Σκωτία πριν ξεκινήσει τις δοκιμές στο πλοίο αργότερα φέτος.

Η Diane Gilpin, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Smart Green Shipping, δήλωσε:

«Την περασμένη χρονιά, η αιολική ενέργεια έγινε επιτέλους βασικό μέρος της συζήτησης για τη μείωση των εκπομπών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς αγκαλιάζεται η ανάγκη απαλλαγής από τον άνθρακα για να παραμείνει συμβατή. Ο άνεμος είναι η προφανής λύση – είναι άφθονο, ελεύθερα και αποκλειστικά διαθέσιμο σε κάθε πλοίο που είναι εξοπλισμένο να τον αξιοποιήσει. Σε αντίθεση με άλλες οικολογικές λύσεις, η αιολική υποβοήθηση εξοικονομεί χρήματα».

Η BAR Technologies, η Anemoi και η Oceanfoil είναι ακόμη τρείς Βρετανικές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται στην αιολική πρόωση, που πωλούν την τεχνολογία τους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα