Μυστηριώδη πλαστικά αντικείμενα βρέθηκαν κατά την διάρκεια του καθαρισμού του Great Pacific Garbage Patch στον Ειρηνικό!

Μετά από 45 ημέρες καθαρισμού του Great Pacific Garbage Patch, ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε περίπου 91 τόνους απορριμμάτων έφτασε στο Sausalito την Τρίτη.

Το φορτηγό πλοίο μήκους 40 μέτρων από το Ινστιτούτο Ocean Voyages συσσώρευσε πάνω από 90 τόνους σκουπιδιών από τον ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων διχτυών ψαρέματος και πλαστικών παιχνιδιών, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καθαρισμού που πραγματοποίησε από τη Χονολουλού μέσω του North Pacific Gyre.

Στα 4.600 ναυτικά μίλια, τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ανέκτησαν τα σκουπίδια στην τεράστια περιοχή του Ειρηνικού μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Χαβάης που είναι γνωστή για την συσσώρευση απορριμμάτων λόγω των στροβιλισμών που υπάρχουν εκεί.

Είναι αύριο που ο καπετάνιος του πλοίου, Locky MacLean, ανέφερε ως μίλια στροβιλισμού και περιστροφής πλαστικών απορριμμάτων που επιπλέουν γύρω από εκεί.

Τα μέλη του πληρώματος βρήκαν δίχτυα ψαρέματος, τα οποία είχαν ένιωθε μαζί και είχαν φτάσει στο σημείο να ζυγίζουν μέχρι και σχεδόν έξι τόνους! Βρήκαν επίσης μια εγκαταλελειμένη ψαρόβαρκα και κάθε είδους καταναλωτικά πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών, κοντέινερ και καρέκλες γκαζόν, είπε η Mary Crowley, η πρόεδρος και ιδρυτής του ινστιτούτου που εδρεύει στο Sausalito, και το οποίο πρωτοστατεί σε πολλές πρωτοβουλίες καθαρισμού των ωκεανών από το 2009.

Παρατήρησε ότι όλα τα σκουπίδια, και κυρίως τα δίχτυα ψαρέματος στα οποία μπορούν να μπλεχτούν και να παγιδευτούν θαλάσσιες ζωές, είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Τα σκουπίδια μπορούν να καταστρέψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και να συμβάλουν σημαντικά στην κρίση των πλαστικών στον ωκεανό.

Η Crowley πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τον ωκεανό απλώς ως ένα κάδο σκουπιδιών.

Τα πιο περίπλοκα αντικείμενα αυτή τη φορά ήταν επιπλέοντα αντικείμενα με μυστηριώδη εμφάνιση. Μερικά φαινόταν να επιπλέουν εδώ και χρόνια. Ένα αντικείμενο, με πλάτος 6 μέτρα και ύψος 1.8 μέτρα, καταλάμβανε σχεδόν όλο το πλάτος του αμπάριου του πλοίου. Ο καπετάνιος υπολόγισε ότι ζύγιζε περίπου 3,5 τόνους.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς ήταν. Μοιάζει με υαλοβάμβακα ή σχεδόν σαν πλαστική δεξαμενή που προέρχεται από αλιευτικό σκάφος ή σκουπίδι από κάποια φυσική καταστροφή.

Σε περίπου μία εβδομάδα περίπου, το πλοίο θα πλεύσει ξανά μέσω του Gyre στη Χονολουλού στον δεύτερο γύρο καθαρισμού, ανέφερε η Crowley.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεθόδων για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένων GPS, drones, κιάλια και γερανού για την ανύψωση βαρέων αντικειμένων.

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό όλα τα αντικείμενα που συγκεντρώνονται από τον καθαρισμό των ωκεανών θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς να πηγαίνει τίποτα σε χωματερές ή πίσω στον ωκεανό.

Διαβάστε ακόμα