Ν. Αναστασιάδης: «Η κυπριακή ναυτιλία κράτησε το εμπόριο ζωντανό»

«Η κυπριακή ναυτιλία κράτησε το εμπόριο «ζωντανό» και τη ροή εμπορευμάτων συνεχή» στη πανδημία – Προτεραιότητα η περαιτέρω ενδυνάμωση ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, ανέφερε ο Πρόεδρος – Όσα είπε στον χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο κυπριακός ναυτιλιακός τομέας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του και να κρατήσει τη ναυτιλία ως ένα από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζοντας την 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά.

Στον χαιρετισμό του στη Συνέλευση, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει δείξει τεράστια ανθεκτικότητα και υποστήριξε πάρα πολύ την κυπριακή οικονομία το 2020».

Πρόσθεσε ότι ο κυπριακός ναυτιλιακός τομέας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του και να κρατήσει τη ναυτιλία ως ένα από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας, με συμβολή της τάξης περίπου 7% στο ΑΕΠ της Κύπρου, ενώ παράλληλα κατά την πανδημία η ναυτιλιακή βιομηχανία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της, αφού κράτησε το εμπόριο «ζωντανό» και τη ροή εμπορευμάτων συνεχή.

Εξέφρασε, επίσης, ευγνώμονες ευχαριστίες για τις δωρεές του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, επίσης, ότι από τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχουν γίνει αξιόλογα βήματα για βελτίωση της ναυτιλιακής υποδομής και των σχετικών υπηρεσιών στην Κύπρο, μέσω ενός καλά δομημένου στρατηγικού σχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο, αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου, μεταξύ των οποίων, είναι και η γεωγραφική της τοποθεσία, οι υποδομές της, αλλά και το υψηλού επιπέδου προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο νηολόγιο στην Ευρώπη και το 11ο παγκοσμίως.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίδει προτεραιότητα στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, αλλά και για την εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε διάφορους κύριους τομείς της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, για την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

Διαβάστε ακόμα