Ναυτιλία: 13 ναυτεργατικά σωματεία ζητούν την κατάργηση του νόμου 4714

Tην κατάργηση του νόμου 4714, με τον οποίο -όπως αναφέρουν- καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, ζητούν οι εκπρόσωποι 13 ναυτεργατικών σωματείων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 11/2.

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινή παράσταση στον πρόεδρο του ΝΑΤ με την απαίτηση να αποσυρθεί από συνεδρίαση του Δ.Σ οποιαδήποτε συζήτηση για υλοποίηση της νέας εγκριτικής πράξης, σύμφωνα με την οποία καταργείται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα. Σύμφωνα με τα σωματεία ο πρόεδρος του ΝΑΤ δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει το σχετικό θέμα από την ημερήσια διάταξη.

Επίσης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας σήμερα, Παρασκευή 12/2 στις 12.00 το μεσημέρι ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα η κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για τις 23-24 Φεβρουαρίου, με προοπτική κλιμάκωσης, και για τον σκοπό αυτό συνομολογήθηκε όπως το κάθε σωματείο μέσω των αρμόδιων οργάνων του υλοποιήσει την ανωτέρω συμφωνία τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε επιτροπή προκειμένου να εξετάσει και να αποφασίσει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενημέρωση των ναυτεργατών και την προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας.

Τις αποφάσεις έλαβαν τα σωματεία: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ και η Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων- Κυβερνητών Εμπορικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς αναμένεται να ζητήσει τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για τα θέματα που απασχολούν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα