Νεκρή φάλαινα βρέθηκε προσκολλημένη σε πλοίο της Maersk

Μια νεκρή φάλαινα που εκτιμάται ότι είναι μήκους 14 μέτρων μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ταύραντας της Νέας Ζηλανδίας στην πλώρη ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk την Τετάρτη.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η φάλαινα Bryde ήταν νεκρή όταν το πλοίο έδεσε. Ο θάνατος θεωρείται ως ένα “ατυχές περιστατικό στη θάλασσα”, και το πτώμα του άτυχου θηλαστικού αφαιρέθηκε.

Το χωρητικότητας 4.250 TEU Lexa Maersk έπλεε από το Brisbane της Αυστραλίας και δεν έχει γίνει γνωστό πού συναντήθηκε με τη φάλαινα.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό που φτάνουν οι φάλαινες Bryde σε κάθε θαλάσσια περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους φθάνει πιθανότατα τις δεκάδες χιλιάδες παγκοσμίως. Αποτελούν συχνό φαινόμενο στα νερά της Νέας Ζηλανδίας, όπου τρέφονται με ψάρια και κριλ. Φτάνουν τα 12-15 μέτρα μήκος και σε βάρος τους 13-22 τόνους με τα θηλυκά να είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα της Maersk σε ειδήσεις για κάποια νεκρή φάλαινα που κουβαλήθηκε σε λιμάνι με ένα από τα πλοία της. Το 2012, η Maersk Line ανακοίνωσε μέσω του Facebook της ότι κάνει ό, τι μπορεί για να αποφευχθεί η δημιουργία αρνητικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. “Παρά τις προσπάθειες αυτές την Τετάρτη 6 Ιουνίου είδαμε εικόνες μιας φάλαινας μήκους 12 μέτρων που πιάστηκε στην πλώρη του Maersk Norwich. Αυτή η εικόνα, ενός ευγενικού και κομψού πλάσματος που κατά λάθος χτυπήθηκε από ένα πλοίο της Maersk Line μας έπληξε βαθιά όλους”.

Όταν το Maersk Norwich έφτασε στο λιμάνι του Ρότερνταμ με τη νεκρή φάλαινα στην πλώρη του, η εταιρεία προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ στις ειδήσεις, ενώ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διηγηθεί τη δική της εκδοχή για το τραγικό συμβάν.

Διαβάστε ακόμα