Νεκροί δυο κομάντος στο Maersk Alabama του «Captain Phillips»

AP090422054982.jpg

Συνεχίζονται οι περιπέτειες για το Maersk Alabama, το πλοίο που έγινε διάσημο από την ταινία του Χόλιγουντ “Captain Phillips”, αφού δύο Αμερικάνοι εργαζόμενοι στο προσωπικό ασφάλειας βρέθηκαν νεκροί σε μια καμπίνα στο σκάφος το απόγευμα της Τρίτης 18/2.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν αναφέρει άλλες λεπτομέρειες για την αιτία του θανάτου, παρά μόνο ότι δεν έχει σχέση με λειτουργίες του πλοίου ή με τα καθήκοντα τους ως προσωπικό ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας όλων των πλοίων του στόλου παρέχονται από την εταιρεία Trident Group, σε συμφωνία με τις οδηγίες ασφαλείας του Λιμενικού των ΗΠΑ, και έχουν ως κύριο στόχο την προστασία από πειρατικές επιθέσεις.

Οι αρχές έχουν διατάξει τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό στο Maersk Alabama, το οποίο ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Βικτόρια στις Σεϋχέλλες στις 17/2, ενώ οι δυο κομάντος είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος από τις 29/1.

Το σκάφος είναι μέρος του αμερικάνικου στόλου της Maersk Line Limited, ένα μέρος της AP Moller-Maersk, η οποία εκτελεί στρατιωτικές, κυβερνητικές και ανθρωπιστικές αποστολές, μεταφέροντας φορτία με τα δεξαμενόπλοια, κοντέινερσιπ και πολλαπλών χρήσεων πλοία που διαθέτει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Το Maersk Alabama πλέει σταθερά σε περιοχές υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι παρέχει υπηρεσίες τροφοδοσίας – καταπλέει δηλαδή σε μικρότερα λιμάνια για να συλλέξει τα εμπορευματοκιβώτια που αργότερα φορτώνονται σε μεγαλύτερα κοντέινερσιπ- στην ανατολική ακτή της Αφρικής.

Η υποψήφια για τα φετινά Όσκαρ ταινία “Captain Phillips” με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks αναφέρεται στην επίθεση που δέχτηκε το «Maersk Alabama» το 2009 στον Ινδικό Ωκεανό, όταν ο καπετάνιος του Richard Phillips πιάστηκε όμηρος από ομάδα Σομαλών πειρατών με επικεφαλή τον Abduwali Muse.

Το σενάριο του φιλμ είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea» του καπετάνιου Richards Phillips, o οποίος, χωρίς όπλα και κάποια ειδικότητα στην τέχνη της διπλωματίας, καταφέρνει να διαπραγματευτεί για τη ζωή του πληρώματός του.

Διαβάστε ακόμα