Νέος 3D σχεδιασμός εξοικονομεί χρόνο διεκπεραίωσης της στατικής μελέτης

H Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering, η ναυπηγική εταιρεία της Νότιας Κορέας, και η NAPA, με την ηγετική θέση στον τομέα του λογισμικού, των θαλάσσιων υπηρεσιών και της ανάλυσης δεδομένων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης στατικής μελέτης του ναυπηγείου έχει μειωθεί μέχρι και κατά τέσσερις εβδομάδες με την εισαγωγή του νέου CAD -style 3D εργαλείου μοντελοποίησης, NAPA Designer. Ανακοινώθηκε επίσης η επιτυχία του εξορθολογισμού της ναυπηγικής εργασιακής διαδικασίας με τα αυτοματοποιημένα σχήματα ταξινόμησης και τα παγκόσμια μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων (finite element – FE) που προσφέρει το NAPA Steel, συμπεριλαμβανομένων της άμεσης διασύνδεσης δεδομένων με λογισμικά νηογνωμόνων.

Η Sungdong εισήλθε σε ένα από κοινού αναπτυξιακό έργο με μεγάλους νηογνώμονες πριν από την επιβολή του σχεδιασμού των πλοίων βάση των νέων προτύπων του International Association of Class Societies (IACS), από την 1η Ιουλίου 2015. Ως μέρος του έργου αντικατέστησε την παραδοσιακή στατική μελέτη και την διαδικασία έγκρισης του σχεδίου με τη 3D μοντελοποίηση ολόκληρων πλοίων στο νέο εργαλείο γεωμετρικής μοντελοποίησης, NAPA Designer.

Το εργαλείο NAPA Designer
Το εργαλείο NAPA Designer

Σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, η οποία είχε ένα χρόνο διεκπεραίωσης οκτώ έως εννέα εβδομάδες, δημιουργούταν ένας δύο διαστάσεων (2D) σχεδιασμός του κάθε ξεχωριστού αμπαριού πλοίου και στη συνέχεια μεταφραζόταν με το χέρι σε 3D μοντέλα στο μοναδικό λογισμικό που χρησιμοποιούταν από το συνεργαζόμενο νηογνομώνα. Αφού πρώτα δοκιμάστηκε στη στατική μελέτη ενός χωρητικότητας 158.000 dwt Suezmax δεξαμενόπλοιου, το 3D διαδραστικό περιβάλλον μοντελοποίησης του NAPA Designer’s επέτρεψε τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της μοντελοποίησης σε ολόκληρο το πλοίο και όχι του σχεδιασμού από αμπάρι σε αμπάρι.

Η άμεση διασύνδεση δεδομένων του NAPA Steel με το λογισμικό νηογνωμόνων επέτρεψε έπειτα τη γεωμετρική και την αρχική διαστασιολόγηση του πλοίου, καθώς και τις πληροφορίες για κάθε κομμάτι να μπορούν εξαχθούν στο σύστημα ελέγχου με βάση τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων για ανάλυση σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα που πληρούν τις απαιτήσεις του συστήματος ελέγχου στη συνέχεια εισάγονται απευθείας πίσω στο 3D μοντέλο του προϊόντος.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης για το σχεδιασμό και την έγκριση ολόκληρου του σχεδιασμού του πλοίο για αυτό το πρώτο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για να εξοικειωθούν με το λογισμικό, ήταν οκτώ εβδομάδες. Περίπου ο ίδιος με τον χρόνο διεκπεραίωσης για ένα ενιαίο σύνολο σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία. Η σχεδίαση ολόκληρου του πλοίου που ακολουθεί πήρε περίπου πέντε εβδομάδες και πιστεύεται ότι η μέθοδος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω σε δύο έως τρεις εβδομάδες, μειώνοντας ως και 75% το συνολικό χρόνο απόδοσης.

Το ναυπηγείο της Sungdong
Το ναυπηγείο της Sungdong

Ο Hyung-Joon Ahn, Αντιπρόεδρος της Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering, σχολίασε: “Πριν οι νέοι κοινοί δομικοί κανόνες της IACS τεθούν σε ισχύ, η Sungdong ήθελε να κατανοήσει την επίδραση της αλλαγής, και να εργαστεί για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Η μοντελοποίηση κομματιών του πλοίου στο NAPA Designer δεν είχε μεγάλη επίδραση στο χρόνο, αλλά όταν παρήχθησαν μοντέλα για ολόκληρο το πλοίο βρήκαμε ότι πήρε τον ίδιο χρόνο όσο ένα σύνολο. Ο δεύτερος 3D σχεδιασμός σε ολόκληρο το πλοίο έγινε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες γρηγορότερα. Εργαζόμαστε για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτιστοποίηση των συστημάτων. Το NAPA Designer και το NAPA Steel μας βοηθούν να πετύχουμε κάτι τέτοιο”.

Ο Esa Henttinen, Αντιπρόεδρος, της NAPA σχολίασε: “Στη NAPA είμαστε αφοσιωμένοι στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών και δεσμευμένοι να ενισχύουμε συνεχώς την εμπειρία του χρήστη. Έτσι ήμαστε ευγνώμονες στη Sungdong για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε κοινό σχέδιο ανάπτυξης της και να δείξουμε πώς ο δυναμικός σχεδιασμός και τα αναλυτικά εργαλεία της NAPA Designer και της NAPA Steel μπορούν να μειώσουν τις εργατοώρες. Έχουμε τοποθετήσει σε εκτεταμένη, συστηματική έρευνα, και ασχολούνται πάνω από 200 πελάτες της NAPA, όλοι με στόχο να καταστεί το NAPA Designer ευκολονόητο και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της ναυπήγησης. Τα οφέλη που επιτυγχάνονται από τη Sungdong αποδεικνύουν ότι το έργο μας άξιζε αρκετά τον κόπο. Το NAPA Designer θα προσφέρεται συνεχώς δωρεάν ενημερωμένο στους υπάρχοντες πελάτες μας και ανυπομονούμε να βοηθήσουμε καθένα από αυτούς να επιτύχει παρόμοια επιτυχία”.

Διαβάστε ακόμα