Πειρατές επιτέθηκαν σε ρυμουλκό -Απήγαγαν τον καπετάνιο και ένα μηχανικό

nighrianoi_peirates_nautilia_

Νιγηριανοί πειρατές επιτέθηκαν σε ένα ρυμουλκό κοντά στο τερματικό σταθμό εξαγωγής αργού πετρελαίου στο Brass River της Νιγηρίας, απαγάγοντας τον καπετάνιο του πλοίου και ένα μηχανικό, σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός ανήκει στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni.

Οι πειρατικές επιθέσεις από ένοπλες συμμορίες -που ζητούν εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα- είναι συχνό φαινόμενο κατά μήκος των ορμητικών ποταμίσκων του Δέλτα του Νίγηρα, έδρα της μεγαλύτερης βιομηχανίας πετρελαίου της Αφρικής.

“Το ρυμουλκό ερχόταν από το Port Harcourt του Rivers State στο Brass για να φορτώσει πετρέλαιο στο τερματικό σταθμό. Ένοπλοι που ήταν περίπου επτά τον αριθμό, το κατέλαβαν”, δήλωσε για την επίθεση του Σαββάτου ένας αξιωματικός των Νιγηριανών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι εθνικότητες των ομήρων παραμένουν άγνωστες, ενώ στην αρχή θεωρήθηκε ότι το σκάφος δούλευε για την Eni, αλλά ένας εκπρόσωπος της ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού είπε ότι το σκάφος ανήκε σε έναν ανάδοχο και ότι κανένας εργαζόμενος της Eni δεν εμπλέκεται.

Σύμφωνα με μια προκήρυξη που στάλθηκε από μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα, την πριν από κάποια χρόνια κύρια στρατιωτική απειλή για το καθεστώς της Νιγηρίας και την οργάνωση που ήταν υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων στη βιομηχανία πετρελαίου μέχρι την αμνηστία του 2009.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι σε μεγάλο βαθμό νεκρή, με τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη της, είτε να έχουν αποσυρθεί είτε να βρίσκονται στη φυλακή, οπότε οι προκηρύξεις που υποστηρίζουν τη συνέχιση της δράσης της αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα μια φάρσα.

Διαβάστε ακόμα