Νήσοι Φερόες: Η ετήσια σφαγή των δελφινιών θα περιοριστεί προσωρινά μετά την κατακραυγή

Η κυβέρνηση των νήσων Φερόες συμφώνησε να περιορίσει τον αριθμό των δελφινιών που πιάνονται και θανατώνονται κατά τη διάρκεια του αμφιλεγόμενου κυνηγιού, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο αρχιπέλαγος των νησιών.

Πέρυσι, αυτή η πρακτική δέχτηκε ευρεία κριτική μετά τη σφαγή 1.500 δελφινιών σε αυτό που οι κάτοικοι των Φερόε ονομάζουν ως «παραδοσιακό γεγονός».

Το κυνήγι των δελφινιών είναι γνωστό ως Grindadrap στα Φερόε, και περιλαμβάνει τη χρήση σκαφών για να προσελκύσει και να εγκλωβίσει κοπάδια φαλαινών και δελφινιών σε έναν ρηχό κόλπο με σκοπό την σφαγή και την θανάτωση τους.

Η παράδοση συνεχίζεται στο νησί εδώ και αιώνες.

Οι ακτιβιστές έχουν αποδοκιμάσει εδώ και καιρό το κυνήγι το οποίο το έχουν χαρακτηρίσει ως κάτι σκληρό και αχρείαστο. Έχουν ξεκινήσει δε, μια εκστρατεία στην οποία έχουν συγκεντρώσει 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, με κύριο σκοπό να ακυρώσουν ή να περιορίσουν αυτή την παράδοση.

Το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση των Φερόες ανακοίνωσε ότι κινείται ώστε να περιορίσει την ετήσια αλίευση των δελφινιών μέχρι τα 500 δελφίνια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Προς το παρόν, το όριο αυτό είναι προσωρινό.

Αυτός ο περιορισμός όμως ισχύει μόνο για το κυνήγι των δελφινιών και όχι για ολόκληρο το κομμάτι της παράδοσης, η οποία επικεντρώνεται και στις φάλαινες.

Η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 25 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής του κοινού.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης υπάρχει απαγόρευση θανάτωσης φαλαινών και δελφινιών, ειδικά μέσω της σύμβασης της Βέρνης, αυτό δεν ισχύει για τα νησιά Φερόες όπου η κυβέρνηση συνήθως αδειοδοτεί το κυνήγι δελφινιών.

Η περιοχή δεν είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Φαλαινοθηρία.

Η κυβέρνηση των Φερόε υποστηρίζει ότι η αλίευση μικρών φαλαινών παραμένει ένα σημαντικό έσοδο για τους κατοίκους των Φερόε, οι οποίοι για αιώνες βασίζονται στη χρήση των θαλάσσιων πόρων για την οικονομία και την επισιτιστική τους ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα