Ο Γολγοθάς του ναυτικού και η άνιση «μάχη» με τις δημόσιες υπηρεσίες…

Πραγματικά λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα καθημερινώς από συνάδελφους ναυτικούς για τον Γολγοθά που τραβάνε για να εξυπηρετηθούν και να κάνουν τις βασικές δουλειές που πρέπει να κάνει ένας ναυτικός, όπως επικύρωση και εξαγοράς υπηρεσίας.

Και για όλα αυτά τα προβλήματα δεν σημαίνει ότι ευθύνονται μόνο οι υπάλληλοι, οι οποίοι κάποιοι από αυτούς κάνουν μάλιστα και πολύ σωστά την δουλειά τους. Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και πάει και πολλά χρόνια πίσω.

Η εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων στο κτήριο των μητρώων προκαλεί θλίψη αφού ούτε το ασανσέρ δεν λειτουργεί ενώ η γενικότερη κατάσταση του δεν κολακεύει καθόλου την θέση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο στερέωμα. Δείχνει δε ότι οι ναυτικοί είναι ξεκάθαρα πολίτες τρίτης κατηγορίας και δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό.

Η εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου είναι μηδαμινή ή και ανύπαρκτη πολλές φορές, με τους ναυτικούς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες από συνάδελφους μέσω ομάδων στο FB, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα –και για ακόμα μία φορά- την απουσία του κράτους από τη ναυτιλία…

Για την ανανέωση των σωστικών γίνεται και πάλι ο χαμός αφού υπάρχουν πάρα πολλοί ναυτικοί που περιμένουν για να εγγραφούν στα συγκεκριμένα σχολεία, και πολύ απλά αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει ένας σοβαρός προγραμματισμός με έκτακτα σχολεία και μαθήματα εξ αποστάσεως και γιατί δεν υπήρχαν ακόμη και όλο το καλοκαίρι.

Για την εξαγορά δε στο ΝΑΤ υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν και δεύτερη χρονιά ναυτικούς οι οποίοι θα δικαιούνται το δώρο Χριστουγέννων να μη το πάρουν αφού ακόμη θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εξαγορά της υπηρεσίας τους. Επίσης οι ναυτικοί δεν έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεση τους αφού έρχονται για κάποιους μήνες να ξεκουραστούν και στην συνέχεια θα πρέπει και πάλι να ξανά μπαρκάρουν.

Επίσης ο οίκος ναύτου που υπάρχει στα κατά τόπους λιμεναρχεία υπολειτουργεί αφού όταν πάρει άδεια ο λιμενικός που ασχολείται αποκλειστικά με το αντικείμενο, οι συνάδελφοι του πολλές φορές δε γνωρίζουν να διεκπεραιώσουν τις δουλειές που πρέπει ένας ναυτικός να κάνει. Ο οίκος ναύτου στα κατά τόπους λιμεναρχεία είναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία για το ναυτικό και η βοήθεια που του προσέφερε όταν λειτουργούσε σωστά ήταν πολύτιμη.

Η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει οπωσδήποτε να δει και να αφουγκραστεί για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναυτικός, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση στα χρόνια της κρίσης με τις κρατήσεις του να θεωρούνται από την πλειοψηφία των πολιτών άδικες, αφού και από το σπίτι του λείπει και χρήματα φέρνει μέσα στη χώρα τα οποία και σπαταλά στις τοπικές κοινωνίες.

Καλά ταξίδια σε όλους με υγεία!

Διαβάστε ακόμα