Ο υπερ-τυφώνας Meranti σηκώνει πλοία και καταστρέφει λιμάνια στο πέρασμα του (photos+video)

meranti_yang_ming4
Ο υπερ-τυφώνας Typhoon Meranti – ο πιο ισχυρός τροπικός κυκλώνας που έχει πλήξει τη νότια Κίνα από την εποχή που το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία κι ένας από τους τρεις πιο ισχυρούς που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά- οδήγησε πολλά πλοία σε προσάραξη σε προβλήτες ή να σπάσουν οι κάβοι τους στο πέρασμα του, με τα περισσότερα θαλάσσια ατυχήματα να αναφέρθηκαν στο Σιάμεν και την Ταϊβάν.

– Το κοντέινερσιπ Gan Tai Tai Zhou (βλ. φωτο παρακάτω) προσάραξε στην παραλία του νησιού Κινμέν την Πέμπτη. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν κάποιο ποσό διαρροής πετρελαίου να είναι ορατό πάνω στην άμμο.

meranti_gan_tai_tai_zhou

-Το χωρητικότητας 14.000 TEU νεότευκτο ΥΜ Wind, που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της κατασκευής του και προορίζεται για παράδοση την επόμενη χρονιά, είδε τους κάβους του να σπάνε με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο στο έλεος των κυμάτων και να πέσει πάνω σε τέσσερις γερανογέφυρες στον τερματικό Yang Ming στο Kaohsiung City, θέτοντας την προβλήτα εκτός λειτουργίας.

Ακολουθεί video με το πλοίο να είναι στο έλεος του τυφώνα και φωτογραφίες με τις ζημιές που προκλήθηκαν:

meranti_yang_ming3

meranti_yang_ming2

meranti_yang_ming

Οι κάβοι έσπασαν κι από εννέα άλλα πλοία που έπεσαν πάνω σε άλλα πλοία και λιμενικό εξοπλισμό. Η πλήρης έκταση των ζημιών εξακολουθεί να υπολογίζεται, ενώ η ναυπηγική CSBC ανέφερε ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις.

Τέσσερα μεγάλα αλιευτικά σκάφη οδηγήθηκαν σε προσάραξη κοντά στο Kaohsiung από ισχυρούς ανέμους. Εκεί υπήρξε κι ο μόνος θάνατος ενός μέλους του πληρώματος που έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί, ενώ σ’ ένα από τα πλοία υπήρξε διαρροή πετρελαίου και η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα σχέδιο διάσωσης.

Η υπό πτώχευση Hanjin Shipping εξέφρασε την ανησυχία της για τα πληρώματα των πλοίων της που βρίσκονται στο δρόμο του τυφώνα. Περίπου τα μισά από τα πλοία της περιμένουν εντολές μέσα ή κοντά σε ασιατικά λιμάνια, χωρίς καμία βεβαιότητα για το πότε θα είναι σε θέση να πλεύσουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η δύναμη της ανεμοθύελλας που σηκώνει κοντέινερ λες και είναι τραπουλόχαρτα:

Έχει τραβηχτεί στο Καοσιούνγκ της Ταϊβάν, μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον υπερτυφώνα. Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν και την επαύριον του περάσματος του τυφώνα.

Shipping containers toppled by strong winds of typhoon Meranti, are pictured in Kaohsiung

Birds fly over the toppled shipping containers after Typhoon Meranti made landfall, in Kaohsiung

Ο Meranti πέρασε από την Ταϊβάν, με συνεχείς ανέμους 290 χιλιομέτρων την ώρα (kph) και ριπές που φτάνουν τις 350kph. Στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν παρατηρήθηκαν θύελλες και κύματα μέχρι 12 μέτρα ύψος.

Διαβάστε ακόμα