Ο τυφώνας Muifa απειλεί την Κίνα και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο

Ισχυρές θυελλώδεις βροχές έπληξαν το Zhoushan στην ανατολική Κίνα την Τετάρτη, καθώς ο τυφώνας Muifa έφθασε στην πόλη-λιμάνι, σε αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τον ισχυρότερο τροπικό κυκλώνα που έπληξε το πολυπληθές Δέλτα του ποταμού Yangtze εδώ και μια δεκαετία.

Ο Muifa είναι ένας ισχυρός τυφώνας, και βρίσκεται δεύτερος υψηλότερος στο σύστημα ταξινόμησης τροπικών κυκλώνων της Κίνας, με τη μέγιστη ταχύτητα ανέμου κοντά στο κέντρο του να φτάνει τα 42 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Αυτό ισοδυναμεί με 151 χλμ. την ώρα (94 μίλια την ώρα), κάτι αρκετά ισχυρό για να καταστρέψει σπίτια, να ρίξει δέντρα και να κόψει καλώδια ρεύματος.

Ο Muifa αναμένεται να γυρίσει κατά μήκος του κόλπου Hangzhou για να φτάσει στη δεύτερη στεριά γύρω στα μεσάνυχτα κοντά στη Σαγκάη, πριν συνεχίσει τη βόρεια διαδρομή του προς τις επαρχίες Jiangsu και Shandong, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι της πολιτείας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Κίνα έθεσε τον υψηλότερο συναγερμό για τροπικό κυκλώνα καθώς ο Muifa πλησίαζε το Δέλτα του ποταμού Yangtze, ένα πυκνό σύμπλεγμα μεγάλων πόλεων με συνολικό πληθυσμό άνω των 230 εκατομμυρίων.

Το Δέλτα του Yangtze είναι επίσης η πιο ευημερούσα περιοχή της Κίνας, με τη Σαγκάη την οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα του έθνους και τις γειτονικές πόλεις να είναι σημαντικά βιομηχανικά κέντρα. Το λιμάνι Ningbo-Zhoushan και το λιμάνι της Σαγκάης είναι από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο στην διακίνηση φορτίων.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια Zhoushan και Ningbo, στην παράκτια επαρχία Zhejiang, ακυρώθηκαν, ενώ ο κόμβος ανεφοδιασμού πλοίων που μοιράζονταν και οι δύο πόλεις ανέστειλε την εκφόρτωση και τη φόρτωση πετρελαίου.

Όλες οι πτήσεις στα πολυσύχναστα αεροδρόμια Pudong και Hongqiao της Σαγκάης ακυρώθηκαν προληπτικά.

Η μεγαλούπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έλαβε μέτρα ασφαλείας περιορίζοντας τις ταχύτητες για τα τρένα με ή ακόμα και κλείνοντας σταθμούς και προειδοποίησε για καθυστερήσεις των δρομολογίων για να διασφαλίσει την ασφάλεια στις πληγείσες περιοχές, διατηρώντας παράλληλα σε λειτουργία άλλα τμήματα.

Οι πολυάριθμοι υπαίθριοι χώροι ελέγχων COVID-19 της Σαγκάης έκλεισαν επίσης.

Οι αρχές της Zhejiang εξέδωσαν μια «κόκκινη προειδοποίηση» για ξαφνικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές, το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης στο σύστημα προειδοποίησης τυφώνων τεσσάρων επιπέδων της Κίνας.

Περισσότεροι από 1,14 εκατομμύρια άνθρωποι στο Zhejiang είχαν μετακινηθεί εν όψει της καταιγίδας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Muifa είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στο Δέλτα του ποταμού Yangtze την τελευταία δεκαετία. Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι οφείλεται στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό του τρέχοντος έτους και τις υψηλές θερμοκρασίες στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανέφερε το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin.

Το 2012, ο τυφώνας Damrey έπληξε την επαρχία Jiangsu βόρεια του ποταμού Yangtze, και ήταν ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας που έπληξε το Δέλτα του ποταμού Yangtze από το 1949, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους στο πέρασμά του, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας δισεκατομμυρίων δισεκατομμυρίων γιουάν.

Διαβάστε ακόμα