Οι ΗΠΑ προτείνουν την συνοδεία πολεμικών πλοίων για την διέλευση των εμπορικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τους συμμάχους τους για τη δημιουργία μιας ναυτικής ομάδας που θα συνοδεύει τα εμπορικά πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, λόγω των σοβαρών απειλών πτώσης της ασφάλειας στα ύδατα ανοιχτά της Υεμένης.

Ο σχεδόν δίμηνος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει εξαπλωθεί στην ανοιχτή θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες με τους αντάρτες Χούτι από την Υεμένη να έχουν βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι αντάρτες κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων Galaxy Leader με 25 μέλη του πληρώματος, το οποίο οδηγήθηκε στα ύδατα της Υεμένης και τέθηκε υπό κράτηση. Πολλά άλλα πλοία έχουν γίνει στόχος ρουκετών και drones, συμπεριλαμβανομένων τριών πλοίων μέσα σε λίγες ώρες την Κυριακή.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Αμερικής, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ναυτική συνοδεία θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη απάντηση στη απειλή των εμπρικών πλοίων στην περιοχή.

«Είμαστε σε συνομιλίες με άλλες χώρες για μια θαλάσσια ειδική ομάδα που θα περιλαμβάνει πλοία από χώρες εταίρους μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι επιθέσεις των Χούτι υποστηρίζονται πλήρως από το Ιράν.

«Είναι με το δάχτυλό τους στη σκανδάλη», είπε για τους Χούτι. «Αυτά τα όπλα εδώ, τα προμηθεύονται από το Ιράν το οποίο πιστεύουμε ότι είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για αυτό».

Το ICS κάλεσε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Το σίγουρο είναι ότι η ναυτιλία και ο ναυτικός βρίσκεται ακόμη μια φορά στη μέση μιας διαμάχης, στην οποία καμία ανάμειξη ή ευθύνη δεν έχει.

Διαβάστε ακόμα