Οι ναυτικοί καλούνται να γίνουν πιο “ανθεκτικοί” όταν βρίσκονται στο πλοίο λόγω COVID-19

Οι αποκλεισμοί στα λιμάνια, οι αλλαγές στη ναυτιλιακή βιομηχανία και η αίσθηση του άγνωστου που έφερε ο COVID-19, επηρέασαν τους ναυτικούς, είναι όμως σημαντικό να έχουν καλή ψυχολογική κατάσταση και να είναι πιο σταθεροί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η Dr. Kate Thompson, ψυχολόγος συμβουλευτικής, δήλωσε ότι οι ναυτικοί έχουν ήδη αναπτύξει δεξιότητες που ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να υιοθετήσει στο μέλλον για να διαχειριστεί την πανδημία, καθώς μένουν μακριά από την οικογένεια και το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και βιώνουν πρόσθετες προκλήσεις καθώς τους ζητήθηκε να επεκτείνουν τις συμβάσεις τους πέρα ​​από του συνηθησμένου χρόνου που έμεναν στο πλοίο πριν την πανδημία.

Συμπερένεται λοιπόν οτι οι ναυτικοί πρέπει να βρουν τρόπους να γίνουν “ανθεκτικοί” και να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία. Ο Kunal Pathak, Διευθυντής πρόληψης απώλειας στο γραφείο της Gard στη Σιγκαπούρη, συμβουλεύει τους ναυτικούς να γράψουν τρία πράγματα που πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και γιατί πήγαν καλά, πριν κοιμηθούν.Τονίζει περαιτέρω τη σημασία της θετικής ψυχολογίας, ακολουθώντας την οποία οι ναυτικοί θα προσπαθούν να βρουν πάντα το καλό στο κακό.

Επιπλέον, συνιστά στους ναυτικούς να γράψουν όλες τις σκέψεις τους στην αριστερή πλευρά ενός λευκού χαρτιού και τι τους προκαλούν αυτές τις σκέψεις. “Η δεξιά πλευρά του χαρτιού θα ναι κενή έτσι ώστε εκει να αντικαταστήσετε όλες τις αρνητικές σκέψεις με θετικές” .Ο κ. Pathak το σχολίασε “Η αντίθεση των συναισθημάτων υπάρχει  γιατι αυτά προέρχονται απο δυο διαφορετικά συστήματα σκέψεων”.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας άσκησης, ένα άτομο θα είναι σε θέση να προκαλέσει την κύρια αντίδραση καθώς και μια δευτερεύουσα απόκριση στην ίδια κατάσταση.

Πρόσφατα, η κ. Μαρία Χριστοπούλου, Συνεργάτης της ASCOT Consulting, σημείωσε ότι οι ναυτικοί καλούνται τώρα να: ελέγχουν τα δικά τους επίπεδα άγχους, να καταπολεμήσουν την κόπωση από την εκτεταμένη υπηρεσία επί του σκάφους και να συνεργάζονται με τον ίδιο ζήλο με συναδέλφους επί του σκάφους και στην ξηρά. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζουν να εκτελούν πλήρως τα καθήκοντα τους τόσο αποτελεσματικά όσο και πριν από την πανδημία καταβάλλοντας προσπάθεια και υπομονή.

Διαβάστε ακόμα