«Οι Ουκρανοί ναυτικοί χρειάζονται βοήθεια για να συνεχίσουν να εργάζονται στη θάλασσα»

«Οι Ουκρανοί ναυτικοί χρειάζονται βοήθεια για να συνεχίσουν να εργάζονται στη θάλασσα» λέει το Stella Maris, το οποίο συνεργάζεται με γραφεία πληρωμάτων για να βοηθήσει τους εκτός εργασίας Ουκρανούς ναυτικούς να παραμείνουν ενεργοί.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προσοχή του κόσμου στρέφεται στο μέτωπο αλλά και στον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, με την ρωσική εισβολή να έχει όμως μεγάλες επιπτώσεις στους Ουκρανούς ναυτικούς, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των αξιωματικών και των κατώτερων θέσεων του πληρώματος του παγκόσμιου στόλου.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, απαγορεύουν σε όλους τους άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικίας να φύγουν από την Ουκρανία, περιορίζοντας τη δυνατότητα των Ουκρανών ναυτικών να μπαρκάρουν και να εργαστούν στα πλοία.

Χιλιάδες άλλοι βρίσκονται με τις οικογένειές τους σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη εκτός Ουκρανίας, περιμένοντας να επιστρέψουν σε κάποια κανονικότητα. Υπολογίζεται ότι 30.000 Ουκρανοί ναυτικοί είναι άνεργοι, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stella Maris, και άλλοι 10.000 τον μήνα συμπληρώνουν την σύμβαση τους ενώ βρίσκονται μπαρκαρισμενοι σε πλοία σε όλο τον κόσμο.

«Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τη δύσκολη επιλογή εάν θα παραμείνουν στο πλοίο ή θα φύγουν από αυτό για να είναι με οικογένειες ή να βοηθήσουν στις πολεμικές προσπάθειες», δήλωσε ο Μάρτιν Φόλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Stella Maris UK.

«Το Stella Maris απευθύνεται σε γραφεία πληρωμάτων για να διασφαλίσει ότι οι ναυτικοί που αναζητούν βοήθεια και διαμονή στη Δυτική Ευρώπη δεν θα χάσουν την επαφή με τον κλάδο και ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειάζονται».

Η τοπική ομάδα του Stella Maris παραμένει στην Οδησσό, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις μάχες, αλλά εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των ρωσικών πυραύλων. Υπολογίζεται ότι 84 πλοία και 500 ναυτικοί εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ της Ουκρανίας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού και το Stella Maris τους βοηθά να συνεχίζουν να έχουν τρόφιμα και εφόδια.

Η φιλανθρωπική οργάνωση βοηθά επίσης τις οικογένειες των ναυτικών με καταλύματα έκτακτης ανάγκης στο Kaszuby της Πολωνίας, δυτικά του Γκντανσκ. Η ανάγκη για φροντίδα και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αυτό το κέντρο συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με το Stella Maris.

Μέχρι στιγμής, το Stella Maris έχει συγκεντρώσει περίπου 250.000 $ από δωρεές για να υποστηρίξει τους ναυτικούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για συγκέντρωση κεφαλαίων για να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή βοήθειας.

Διαβάστε ακόμα