Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ρωσικό φορτηγό που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά!

Τούρκοι αξιωματούχοι έθεσαν υπό κράτηση το “Zhibek Zholy”, το πρώτο εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ από τότε που οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη στην αρχή της εισβολής.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το φορτίο στο υπό ρωσική σημαία Zholy είναι κλεμμένο και ότι οι εξαγωγές είναι παράνομες.

Το “Zhibek Zholy” έκλεισε το AIS ενώ έπλεε κοντά στο στενό του Κερτς στις 25 Ιουνίου, λίγο μετά αφότου κατευθύνθηκε βόρεια προς την Αζοφική Θάλασσα.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Zaporizhzhia, Yevhen Balytskyi, επιβεβαίωσε την αναχώρησή του από το Berdyansk στις 29 Ιουνίου.

Ο Balytskyi είπε ότι το Zholy θα μετέφερε 7.000 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ σε «φιλικά» έθνη. Στο παρελθόν, η ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία Συρία είχε δεχτεί αποστολές σιτηρών αμφισβητήσιμης προέλευσης από λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Το σήμα από το AIS του Zholy επανεμφανίστηκε στις 29 Ιουνίου περίπου στην ίδια θέση κοντά στο στενό του Κερτς, με κατεύθυνση νότια. Το πλοίο διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα και έφτασε στη βόρεια ακτογραμμή της Τουρκίας, όπου αγκυροβόλησε στο μικρό λιμάνι του Karasu.

Σύμφωνα με τον Vasyl Bondar, εκπρόσωπο της Ουκρανίας στην Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση το Zholy μετά από επείγον αίτημα του Κιέβου.

«Έχουμε πλήρη συνεργασία», είπε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. «Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού, και έχει δεσμευτεί από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας».

Η επιτυχής κατάσχεση είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά για την ποια Ουκρανία καταφέρνει να πείσει μια ουδέτερη χώρα να μην δεχτεί ένα φορτίο κλεμμένων σιτηρών.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το φορτηγό πλοίο Matros Pozynich φόρτωσε ένα φορτίο Ουκρανικών σιτηρών στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία τον Απρίλιο και στη συνέχεια προσπάθησε να το παραδώσει σε έναν αγοραστή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Μετά από έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης, οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στο σκάφος και το Pozynich παρέκκλινε της πορείας του σε λιμάνι της Συρίας.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι συνολικά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει περίπου το ένα τρίτο των σιτηρών που είναι διαθέσιμα στα πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη, ποσότητα ίση με περίπου 500.000 τόνους.

Διαβάστε ακόμα