Ομάδα εμπειρογνωμόνων ερεύνησε το «Costa Concordia»

costa_concodia_nautilia_

Μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων, δικαστών και δικηγόρων ξεκίνησαν να επιβιβάζονται στο Costa Concordia στις 23 Ιανουαρίου για να ερευνήσουν το πλοίο. Οι ειδικοί θα διερευνήσουν αν υπάρχει κάτι περισσότερο σχετικό με τη βύθιση του κρουαζερόπλοιου από τα στοιχεία που περιέχονται στην εισαγγελική πρόταση εναντίον του καπετάνιου Francesco Schettino.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επιβίβαση στο Costa Concordia μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης ανέλκυσης τον Σεπτέμβριο του 2013. Στην πρώτη ομάδα επιθεώρησης του πλοίου συμμετείχαν τρεις δικαστές, εμπειρογνώμονες διορισμένους από το δικαστήριο, δικηγόροι και σύμβουλοι που εκπροσωπούν την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Concordia, Costa Cruises. Οι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν αρχικά την γέφυρα, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν για να ερευνήσουν τη γεννήτρια έκτακτης ανάγκης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Φεβρουαρίου.

Υπήρξε φόβος ότι η επιθεώρηση θα αναβληθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε παρά τον βροχερό καιρό και τα υψηλά μποφόρ. Η πρώτη ομάδα πήγε στο πλοίο με αστυνομική βάρκα και κατάφερε να επιβιβαστεί χάρη σε μια πλωτή δομή υποστήριξης.

Η έρευνα που πραγματοποιείται στο κρουαζιερόπλοιο -το οποίο βυθίστηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012 με χιλιάδες επιβαίνοντες, και 32 νεκρούς- έχει ως σκοπό να διερευνήσει αν υπήρξαν παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο λάθος που συνέβαλαν στο τραγικό ναυάγιο. Την πραγματοποίηση της νέας έρευνας ζήτησαν η υπεράσπιση του Schettino, καθώς και η ένωση καταναλωτών Codacons, που εκπροσωπεί τα θύματα. Οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι η νέα συλλογή αποδεικτικών στοιχείων ήταν δικαιολογημένη, επειδή σημαντικές περιοχές του πλοίου έγιναν προσβάσιμες μετά την επιχείρηση ανόρθωσης τον Σεπτέμβριο του 2013.Το Costa concordia θα ρυμουλκηθεί στη στεριά μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, ο Schettino είναι το μόνο άτομο που θα παραπεμφθεί σε δίκη, αν και η υπεράσπιση του -και όχι μόνο- υποστηρίζουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, φέρει επίσης κάποια ευθύνη.

Διαβάστε ακόμα