Πάνω από 600 οι ασθενείς από γαστρεντερίτιδα στο «Explorer of the Seas»

royal_caribean_lruazieroploio_

Στους 600 εκτινάχθηκε ο αριθμός των επιβατών και του πληρώματος που αρρώστησαν πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean τη Δευτέρα, με πολλούς από αυτούς να υποφέρουν από έντονους εμετούς και διάρροια, ενώ όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια και οι δραστηριότητες στην Αϊτή και St. Maarten ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) η επιδημία που ξέσπασε πάνω στο Explorer of the Seas -το οποίο διέκοψε την 10ήμερη κρουαζιέρα του στην Καραϊβική και αναμένεται να δέσει στο New Jersey την Τετάρτη- οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις χθες, που υπολόγιζαν τους αρρώστους σε 300.

«Αρχικά είχα διαταραχές στο στομάχι και ύστερα έκανα εμετούς, κι αυτό διήρκησε όλο το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί», δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο Τζόζεφ Αντζελίλο, επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου. Ένας άλλος άρρωστος επιβάτης, ο Άρνι Ντοντ από το Κονέκτικατ έγραψε στο twitter του: «είμαι άρρωστος και με έχουν σε καραντίνα… ότι αγγίζω πηγαίνει κατευθείαν σε σακούλα βιολογικού κινδύνου».

Η επιβάτης Brittany Ann Schneider, από τις λίγες που δεν αρρώστησαν, δήλωσε ότι για δύο έως τέσσερις ημέρες είδε λίγους ανθρώπους, αφού “Δεν γνώριζα ότι οι άνθρωποι ήταν άρρωστοι μέχρι τη στιγμή που βγήκε μια ανακοίνωση, αφού είχαν ακυρώσει έναν περίπατο που έπρεπε να έχουμε». Μεταξύ των άρρωστων ήταν μερικοί από τους διασκεδαστές του σκάφους, κάτι που προκάλεσε και την ακύρωση πολλών εκδηλώσεων, είπαν άλλοι επιβάτες.

Οι ασθενείς επιβάτες έπρεπε να παραμείνουν στα δωμάτιά τους έως ότου αναρρώσουν, όπως κι οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους στην κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με τον Schneider, έναν επιβάτη από την Πενσυλβάνια. “Το αντίτιμο που μας επιστρέφεται, είναι επιεικώς απαράδεκτο”, πρόσθεσε, “μας επιστρέφεται μόνο το ήμισυ του ταξιδιού και μας δίνεται ένα 50 τοις εκατό έκπτωση για μελλοντική κρουαζιέρα”.

“Οι διαταράξεις που προκλήθηκαν από το πρώτο κύμα της ασθένειας δεν μας επιτρέπουν να προσφέρουμε τις διακοπές που οι επισκέπτες μας περίμεναν”, αναφέρει η ιδιοκτήτρια εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή.

Υποπτεύονται  τον ιδιαίτερα μεταδοτικό νοροϊό

Συνολικά 595 επιβάτες και 50 μέλη του πληρώματος αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του CDC, Μπερναντέτ Μπέρντεν. Στο πλοίο επέβαιναν 3.050 επιβάτες και 1.165 μέλη του πληρώματος.

Το CDC ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα αίτια της «επιδημίας» παραμένουν άγνωστα, ωστόσο ένας αξιωματικός ασφαλείας και ένας επιδημιολόγος επιβιβάστηκαν την Κυριακή στο πλοίο ώστε ερευνήσουν την υπόθεση.

Πιθανώς θα έχουμε καθορίσει τα αίτια της ασθένειας στα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε η Μπέρντεν, ενημερώνοντας ότι η ιατρική ομάδα του CDS θα παραμείνει στο πλοίο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, το πλήρωμα του πλοίου αύξησε τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης και συνέλεξε δείγματα από όσους είχαν αναφέρει ότι ήταν άρρωστοι.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία πιστεύει ότι υπεύθυνος για την ασθένεια είναι ο νοροϊός, ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός της γαστρεντερίτιδας που εξαπλώνεται από ένα μολυσμένο άτομο, μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.

Διαβάστε ακόμα