ΒΙΝΤΕΟ: Παραλίγο σύγκρουση μεταξύ Ελληνικού πλοίου και πλοίο με Ρώσους (ή Ουκρανούς) Αναυτους…

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε θα δείτε Ελληνικό πλοίο να έρχεται κοντά σε κίνδυνο σύγκρουσης με άλλο πλοίο στο οποίο , όπως ακούγεται και στο VHF, καπετάνιος και αξιωματικός είναι Ρώσοι ή Ουκρανοί.

Το ότι φαίνεται ξεκάθαρα ποιός φταίει σε αυτή την περίπτωση είναι περιττό να το πούμε.

Το Ελληνικό δεξαμενόπλοιο ‘’δείχνει’’ κόκκινο φώς (έχει το μικρό πλοίο από αριστερά του) και βάση κανονισμών το άλλο πλοίο θα πρέπει να αλλάξει πορεία ή να αλλάξει ταχύτητα έγκαιρα για να αποφύγει την σύγκρουση.

Είναι η ίδια εθνικότητα η οποία στην πρώτη ευκαιρία επικαλείται τους κανονισμούς όταν βρίσκεται σε παρόμοια περίπτωση αλλά με αντιστραμμένους ρόλους, με την συνηθισμένη φράση σε όλους μας ‘’ according the rules’’. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια δεν έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στους κανονισμούς και ευτυχώς έστω και την τελευταία στιγμή αποφθέχτηκε η σύγκρουση.

Οι ¨Έλληνες με τη ναυτοσύνη τους πολλές φορές-παρόλο που μπορεί να έχουν προτεραιότητα βάσει των κανονισμών- ‘’γυρίζουν’’ το καράβι τους με σκοπό να βοηθήσουν πλοίο το οποίο δυσκολεύεται να κάνει χειρισμό λόγω ιδιαίτερων συνθηκών όπως π.χ. να εμποδίζεται από το βύθισμα του ή να έχει κάποια άλλα πλοία γύρω του ή οτιδήποτε άλλο.

Στην περίπτωση πάντως αυτή δεν μπορούμε να πούμε ότι το μικρό πλοίο εμποδίζεται από το βύθισμα του ή ότι έχει δυσκολία στους ελιγμούς του, ώστε να μην μπορεί να κάνει χειρισμό.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι Ουκρανοί ανθυποπλοίαρχοι υπάρχουν κατά κόρων στα Ελληνικά καράβια. Προσοχή λοιπόν σε όλους του συναδέλφους.

Διαβάστε ακόμα