Πειρατεία στην Ερυθρά Θάλασσα; Όχι ακριβώς!

mv_marzooqah_nautilia_

Στρατιωτικές δυνάμεις της Ερυθραίας έχουν επιβιβαστεί σε ένα εμπορικό πλοίο που ήταν στα χωρικά τους ύδατα, σε ένα περιστατικό που εξελήφθη αρχικά ως πειρατική επίθεση από το πλήρωμα του πλοίου, δήλωσαν ναυτικοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί οι δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το MV Marzooqah, και δεν ήταν αμέσως δυνατό να επικοινωνήσουν με τις αρχές της Ερυθραίας, μια από τις πιο απομονωμένες χώρες της Αφρικής.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε στείλει ένα σήμα κινδύνου αργά το Σάββατο που ανέφερε ότι δέχονται επίθεση από πειρατές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, μπορεί το σκάφος να άλλαξε κατεύθυνση απότομα, αλλά από νωρίς την Κυριακή ήταν φανερό ότι κινείται προς την ακτή της Ερυθραίας, κι όχι τον Κόλπο του Άντεν – το χώρο που εκτυλίσσονται οι περισσότερες πειρατικές επιθέσεις και όπου ένας υπεύθυνος είχε πει ότι το πλοίο κατευθυνόταν.

«Έχουμε την εκτίμηση ότι αυτή είναι μια πράξη από τις δυνάμεις της Ερυθραίας, οι οποίες κατέλαβαν το σκάφος”, δήλωσε η Υποπλοίαρχος Jacqueline Sherriff, εκπρόσωπος της Ναυτικής Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σομαλία (ΕU NAVFOR), της οποίας το εύρος δραστηριοποίησης είναι νοτιότερα.

«Πιστεύουμε ότι το σκάφος είναι τώρα στα χέρια των δυνάμεων της Ερυθραίας », είπε, προσθέτοντας πως το περιστατικό είχε αρχικά εμφανιστεί σε ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για ειδοποιήσεις πειρατείας. “Το πλήρωμα ανέφερε ότι νόμιζαν ότι δέχονται επίθεση”.

Είπε ακόμα ότι οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο της Ερυθραίας ελήφθησαν από το Κέντρο Εμπορικής Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασίλειου (UK Maritime Trade Operation – UKMTO), που είχε μιλήσει με τον καπετάνιο του Marzooqah. Η έδρα του UKMTO βρίσκεται στο Ντουμπάι και υπάγεται στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Ο Andrew Mwangura, γενικός γραμματέας της Ένωσης των ναυτικών της Κένυας, επιβεβαίωσε επίσης ότι στο πλοίο με χωρητικότητα εκτοπίσματος 2.196 τόνους, έχουν επιβιβαστεί δυνάμεις της Ερυθραίας, βασίζοντας τις πληροφορίες του σε εκθέσεις της ακτοφυλακής της περιοχής. Βέβαια, αρχικά είχε αναφερθεί σε μια πειρατική επίθεση.

Ο αριθμός των επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές μειώθηκε απότομα το 2013. Το 2011 υπήρξαν 176 επιβεβαιωμένες πειρατικές επιθέσεις στην περιοχή και το 2012 36, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις επτά επιθέσεις το 2013, ενώ δεν υπάρχουν πλοία για το έτος αυτό που τελικά να κατελήφθησαν.

H EU NAVFOR, οι δυνάμεις της οποίας έχουν αναπτυχθεί για να περιπολούν μια περιοχή που περιλαμβάνει τον Κόλπο του Άντεν και τις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, δήλωσε ότι η απειλή της πειρατείας παραμένει.

“Επειδή οι συνθήκες στη Σομαλία δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά ή σε μεγάλο βαθμό θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε η Sherriff.

Οι ειδικοί λένε ότι η σχετική σταθερότητα τα τελευταία δύο χρόνια στη Σομαλία -μετά από 20 χρόνια χάους και πολέμου- έχει προσφέρει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πειρατικών συμμοριών, που επιχειρούν από το έδαφος της Σομαλίας, αλλά επισημαίνουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι περιορισμένη.

Διαβάστε ακόμα