Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

peiratiki_epithesi_Πειρατεία εκδηλώθηκε πρωινές ώρες της 05/03/2016 σε M/T πλοίο ελληνικών συμφερόντων, σημαίας Παναμά, ενώ έπλεε 15 ναυτικά μίλια ανοιχτά του ΄΄BONEY RIVER΄΄ Νιγηρίας, με είκοσι δύο (22) άτομα πλήρωμα και επιβάτη έναν (01) εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μεταξύ των οποίων τρεις (03) Έλληνες, o Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του πλοίου, καθώς και ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Το ανωτέρω πλοίο έπλεε στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή άφορτο με προορισμό το «LOME TONGO» .
Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, άγνωστος αριθμός ενόπλων, επιβιβάστηκαν στο ανωτέρω πλοίο και έπειτα αποβιβάστηκαν κρατώντας ομήρους τέσσερα (04) άτομα, τους τρεις (03) Έλληνες και έναν (01) υπήκοο Φιλιππίνων. Το πλοίο συνέχισε τον πλου του και απομακρύνθηκε από την ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Με το που περιήλθε η πληροφορία στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και τα Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας.

Το ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια για τη σχετική επιτήρηση Κέντρα, καθώς επίσης και με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, από την οποία πληροφορήθηκε τελικά ότι, στις 28/03/2016 οι τέσσερις (04) όμηροι ελευθερώθηκαν και επέστρεψαν καλά στην υγεία τους, οι τρεις (03) Έλληνες στην Ελλάδα και ο Φιλιππινέζος στις Φιλιππίνες.

Το Αρχηγείο Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ευτυχή κατάληξη του συμβάντος και συγχαίρουν όσους συνετέλεσαν σε αυτήν.

Διαβάστε ακόμα