Πειρατική επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ

peiratiki_epithesi_se_vlcc_

Μια επίθεση πειρατών σε ένα δεξαμενόπλοιο VLCC υπό ταϊλανδέζικη σημαία ματαιώθηκε πριν λίγες μέρες στα Στενά του Ορμούζ, χάρη στην άμεση αντίδραση αντιπειρατικών δυνάμεων.

Το περιστατικό συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου και 12:18 τοπική ώρα, όταν οι παρατηρητές του VLCC Tateyama εντόπισαν δύο λέμβους να επιταχύνουν με κατεύθυνση το δεξαμενόπλοιο.

“Διαισθανόμενος την ευπάθεια του πλοίου λόγω της απουσίας μιας προστατευτικής ένοπλης ομάδας ασφαλείας πάνω στο σκάφος, ο πλοίαρχος μετάδωσε ένα μήνυμα κινδύνου προς άλλα κοντινά σκάφη και το Λιμενικό του Ομάν, ζητώντας άμεση βοήθεια” αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντονισμού Ναυτικών Δυνάμεων (Combined Maritime Forces – CMF).

Καθώς οι λέμβοι πλησίαζαν το δεξαμενόπλοιο, ο πλοίαρχος διέταξε ένα ευρύ κλείδωμα του σκάφους και την αύξηση της ταχύτητας του σκάφους στο μέγιστο.

Η αντιπειρατική δύναμη CT151 του CMF έσπευσε να στείλει την Αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Darwin και ένα Πακιστανικό ναυτικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, τα οποία ενώθηκαν σύντομα με ένα Αμερικάνικο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας.

Μια από τις λέμβους σταμάτησε κατευθείαν, ενώ η άλλη μείωσε την ταχύτητα της στα 12,5 knots, απομακρύνοντας οριστικά την απειλή μιας επίθεσης.

Όταν τα σκάφη εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ομάν πλέον ανέλαβαν οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, που κατάφεραν να σταματήσουν τις λέμβους και να ανακρίνουν τους άνδρες επί του σκάφους.

“Έχοντας μόλις πριν από λίγες ημέρες αναλάβει την διοίκηση του CTF 151, είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις μια τέτοια καλά συντονισμένη επιχείρηση από το CTF 151 σε συνεργασία με άλλους φορείς, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του CMF να καταστείλει τη δραστηριότητα της πειρατείας”, δήλωσε ο υποναύαρχος Αλί Αμπάς, Διοικητής της CTF 151.

Διαβάστε ακόμα