Πειρατική επίθεση σε ιαπωνικό capesize στις Φιλιππίνες

kumiai_shagang
Το Kumiai Shagang, ένα capesize πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην, δέχθηκε επίθεση από πειρατές ή ισλαμιστές της Αμπού Σαγιάφ στις 20 Νοεμβρίου στη Θάλασσα Σούλου, κοντά στις Φιλιππίνες, καθώς ήταν καθ ‘οδόν από το λιμάνι Hedland προς το Qingdao. Η συγκεκριμένη επίθεση ξεχωρίζει από τις συνηθισμένες επιθέσεις στην περιοχή ως προς το μέγεθος του πλοίου, καθώς ως τώρα οι επιτιθέμενοι στόχευαν κυρίως σε μικρότερα πλοία, όπως φορτηγίδες, ρυμουλκά και OSVs.

Το πλοίο ανήκει στην Ιαπωνική Southern Pacific Holding και διαχειρίζεται από την Kumiai Senpaku.

Σύμφωνα με της ReCAAP (συμφωνίας περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στην Ασία), το πλήρωμα του πλοίου έλαβε αντιπειρατικά μέτρα και κατάφερε να εμποδίσει την επιβίβαση των δραστών.

Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, υπήρξαν 11 περιστατικά στην περιοχή. Για τα περισσότερα από τα περιστατικά έχει αναλάβει την ευθύνη η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση των Φιλιππίνων, Αμπού Σαγιάφ. 44 μέλη του πληρώματος έχουν απαχθεί φέτος και 11 εξ’ αυτών εξακολουθούν να κρατούνται σε αιχμαλωσία.

Η ReCAAP επανέλαβε τις συμβουλές της προς όλα τα πλοία να αποφεύγουν όσο το δυνατό να πλέουν στην περιοχή και σε περίπτωση που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, οι πλοίαρχοι των πλοίων και τα πληρώματα καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση ενώ διέρχονται από την περιοχή και να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό.

Διαβάστε ακόμα