ΠΕΝΕΝ: Ψήφισμα Συμπαράστασης στον αγώνα των Ναυτεργατών που επανδρώνουν τα πλοία της P&O Ferries

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους 800 Ναυτεργάτες που επανδρώνουν τα πλοία της P&O Ferries στο Ντόβερ της Αγγλίας και στον αγώνα τους να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμένες απολύσεις σε βάρος τους.

Ο άραβας Σουλτάνος του Ντουμπάϊ Αχμέντ μπιν Σουλαγέμ έχει από το 2019 εξαγοράσει την P&O μέσω της εταιρείας του DP World.

Στόχος της ναυτιλιακής εταιρείας είναι να τους αντικαταστήσει με φθηνούς Ναυτεργάτες μέσω πρακτορείων (ενοικιαζόμενους).
Η P&O ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους Ναυτεργάτες την απόλυσή τους, ταυτόχρονα διέκοψε τα δρομολόγια των πλοίων και την διακίνηση επιβατών – οχημάτων – εμπορευμάτων προκειμένου να γίνει η αντικατάστασή τους με φθηνό Ναυτεργατικό δυναμικό!

Με παρέμβαση των συνδικάτων τους στο Ντόβερ και στο Μπέλφαστ τους ζητήθηκε να παραμείνουν στα πλοία και να μην απολυθεί κανείς τους.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του λιμανιού επενέβησαν επιχειρώντας συλλήψεις και να βάλουν χειροπέδες στα πληρώματα.
Οι Ναυτεργάτες και τα σωματεία τους ζήτησαν την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για την προστασία των δικαιωμάτων τους ενώ ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται η διακοπή δρομολογίων για 10 περίπου ημέρες….
Το επιχείρημα της εργοδοσίας (P&O) είναι ότι με την δυσμενή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση των μισθών και την πρόσληψη εργολαβικών Ναυτεργατών θα σωθούν 2200 θέσεις εργασίας και έτσι θα διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας!o

Έντονες αντιδράσεις για την απόλυση των Ναυτεργατών σημειώθηκαν και από πολιτικά κόμματα της Μ. Βρετανίας.
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τις πάγιες θέσεις του κλάδου μας απαιτεί το σταμάτημα των απολύσεων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την βία σε βάρος των αγωνιζόμενων Ναυτεργατών.
Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές της Μ. Βρετανίας να μην βάλουν πλάτη να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας, να προστατευτούν τα δικαιώματα και η απασχόληση των Ναυτεργατών.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Διαβάστε ακόμα