Πιάστηκε ο εγκέφαλος της πειρατείας του Orkim Harmony

kim_harmon_

Ο φερόμενος ως ιθύνων νους πίσω από την πρόσφατη πειρατεία ενός δεξαμενόπλοιου προϊόντων πετρελαίου της εταιρείας Orkim ανοικτά της Μαλαισίας συνελήφθη έξω από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα.

Της ινδονησιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και το Πολεμικό Ναυτικό ανέφεραν τη Δευτέρα τη σύλληψη του Albert Yohanes, ενός άνδρα που φέρεται να είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη δραματική πειρατεία του MT Orkim Harmony τον Ιούνιο.

Το υπό μαλαισιανή σημαία Orkim Harmony μετέφερε περίπου 6.000 μετρικούς τόνους βενζίνης όταν εξαφανίστηκε στις 11 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας, με αποτέλεσμα τη διενέργεια μιας επιχείρησης αναζήτησης με τη συμμετοχή των ναυτιλιακών αρχών της Μαλαισίας και του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας.

Το πλοίο εντοπίστηκε μια εβδομάδα αργότερα ακόμη υπό τον έλεγχο της πειρατικής συμμορίας, η οποία είχε ξαναβάψει πάνω από τον αριθμό ΙΜΟ και το όνομα του σκάφους, μετονομάζοντας το σε Kim Harmon. Οι πειρατές εγκατέλειψαν το πλοίο μετά από μια ημέρα στενής παρακολούθησης από πλοία και αεροσκάφη του Ναυτικού της Μαλαισίας, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οκτώ ύποπτοι για πειρατεία συνελήφθησαν.

Το Harmony Orkim είχε πλήρωμα 22 ατόμων, μεταξύ των οποίων 16 Μαλαισιανοί, πέντε Ινδονήσιοι και ένας εθνικότητας Μιανμάρ. Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό στο πόδι κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας.

Ο Yohanes, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την επιχείρηση, συνελήφθη σε ένα διαμέρισμα στη Δυτική Τζακάρτα, την Πέμπτη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, το αδελφό πλοίο του Orkim Harmony, το Orkim Victory, βρέθηκε στο στόχαστρο των πειρατών στην ίδια περιοχή που δέχθηκε την πειρατική επίθεση το Orkim Harmony. Σε αυτό το περιστατικό, οι πειρατές κατάφεραν να κλέψουν 770 μετρικούς τόνους πετρελαίου Diesel για αυτοκίνητα (ADO).

Τόσο το Orkim Harmony όσο και το Orkim Victory ανήκουν στην Μαλαισιανή Orkim Group. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πλοία μετέφεραν φορτία που ανήκουν στην εταιρεία Petronas.

Διαβάστε ακόμα