Πήγαν να γυρίσουν ντοκιμαντέρ για την πειρατεία στην Ινδονησία και φυλακίστηκαν

Οι δυο σκηνοθέτες που φυλακίστηκαν επειδή μπήκαν με τουριστικές βίζες
Οι δυο σκηνοθέτες που φυλακίστηκαν επειδή μπήκαν με τουριστικές βίζες

Δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι που έκαναν ένα ντοκιμαντέρ στην Ινδονησία για την πειρατεία αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμα μέχρι και 3.700 δολάρια γιατί απέκρυψαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες από τις τελωνειακές αρχές.

Ο 32χρονος Neil Bonner και η 31χρονη Rebecca Prosser, εμφανίστηκαν σε ένα δικαστήριο στο Batam χθες, όπου και είχαν συλληφθεί στις 28 Μαΐου. Μπήκαν στη χώρα το Μάιο φέροντας τουριστικές βίζες και όχι δημοσιογραφικές, καθώς προσπάθησαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για το National Geographic σχετικά με τη μάστιγα της πειρατείας που σαρώνει την περιοχή.

Στην Ινδονησία οι ξένοι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να κάνουν ρεπορτάζ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδική βίζα, η οποία -αν δεν τους την αρνηθούν- μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες μέχρι να εκδοθεί.

Η προβλεπόμενη ποινή για παραβιάσεις του νόμου περί μετανάστευσης φθάνει μέχρι και τα 5 χρόνια. Στο παρελθόν, η Ινδονησία έχει απελάσει ξένους δημοσιογράφους ή έχει επιβάλλει μικρότερες ποινές φυλάκισης.

Ο Bonner και η Prosser έκαναν ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την πειρατεία στη Νοτιοανατολική Ασία για μια χρηματοδοτούμενη από το National Geographic TV Λονδρέζικη εταιρεία παραγωγής που ονομάζεται “Wall to Wall”. Το Νησί Μπατάμ, ακριβώς νότια της Σιγκαπούρης, είναι κοντά στο Στενό του Μαλάκα, μια σημαντική διεθνή ναυτιλία λωρίδα και άντρο πειρατικών δραστηριοτήτων.

“Ο Neil Bonner και η Rebecca Prosser είναι αξιοσέβαστοι σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ που εργάζονται για τη “Wall to Wall στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταξίδεψαν στην Ινδονησία για να γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους για ένα επεισόδιο του τηλεοπτικoύ προγράμματος National Geographic, εξετάζοντας την καλή δουλειά που γίνεται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στα Στενά του Malacca για την καταπολέμηση της πειρατείας”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της “Wall to Wall”.

“Ο Neil, η Rebecca και η Wall to Wall συνεργάζονται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές, και ελπίζουμε ότι ο Neil και η Rebecca θα απελευθερωθούν και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, το συντομότερο δυνατό, αφού τέθηκαν υπό κράτηση για τέσσερις μήνες”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα