Πιο βαθιά κι από τον Τιτανικό βρέθηκε το ναυάγιο του El Faro

el_faro
Το El Faro σε φωτογραφία αρχείου

Ένα μεγάλο πλοίο που βρέθηκε το Σάββατο σε βάθος 4.572 μέτρων κοντά στις Μπαχάμες είναι το εξαφανισμένο φορτηγό πλοίο El Faro που βυθίστηκε μαζί με τα 33 μέλη του πληρώματος καθώς έπεσε πάνω στον τυφώνα Χοακίν τον περασμένο μήνα, στη χειρότερη ναυτιλιακή καταστροφή για αμερικάνικο πλοίο από το 1983.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τη Δευτέρα του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ το ναυάγιο, σε όρθια θέση και άθικτο στον πυθμένα του ωκεανού, ανιχνεύθηκε αρχικά από μια ομάδα διάσωσης του Αμερικάνικου Ναυτικού το Σαββατοκύριακο, σε βάθος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων. Βρέθηκε στην στην περιοχή του νησιού Crooked, στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες, που ήταν και η τελευταία γνωστή θέση του El Faro.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ναυάγιο βρίσκεται σε τέτοιο βάθος -760 μέτρα βαθύτερα από τον Τιτανικό- που είναι αδύνατο να προσεγγιστεί από τους δύτες. Γι’ αυτό το λόγο το ναυαγοσωστικό του Πολεμικού Ναυτικού Apache απέστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος, το μήκους 2,4 μέτρων Curv-21, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με μια φωτογραφική μηχανή κι έτσι επιβεβαίωσε την ταυτότητα του πλοίου.

Αυτό που θα επιχειρηθεί πλέον είναι να ανακτηθεί το “μαύρο κουτί” του πλοίου, που θα μπορούσε να περιέχει ζωτικής σημασίας ενδείξεις για τις αιτίες βύθισης του El Faro. Το τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος, που λειτουργεί μέχρι και σε 6 χιλιόμετρα βάθος, μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό, αφού έχει επιπλέον τη δυνατότητα να εισέλθει σε μικρότερους χώρους.

Το μήκους 241 μέτρων φορτηγό πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 28 Αμερικανοί και πέντε Πολωνοί που είναι όλοι νεκροί, εξαφανίστηκε την 1η Οκτωβρίου αφού είχε αποπλεύσει από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντας για το Πουέρτο Ρίκο. Είχε προηγηθεί η αναφορά του καπετάνιου ότι το πλοίο αντιμετώπιζε μηχανικές δυσκολίες και είχε αρχίσει να παίρνει νερά.

Η Claudette Riley, αδελφή του 51χρονου μέλους του πληρώματος του El Faro Mariette Wright, χαιρέτισε την ανακάλυψη του ναυαγίου, αφού δεν πίστευε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήταν σε θέση να ανακτήσει τους σορούς των μελών του πληρώματος σε τέτοιο βάθος. Δήλωσε, από την άλλη, ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη του μαύρου κουτιού μπορεί να προκαλέσει περισσότερη θλίψη στους συγγενείς των θυμάτων, αφού ίσως αποκαλύψει “το φόβο που όλοι πρέπει να είχαν”.

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε η εταιρεία

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του φορτηγού πλοίου, Tote, αντιμετωπίζει τέσσερις δυνητικά εξοντωτικές μηνύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από συγγενείς των θυμάτων. Οι οικογένειες των άτυχων ναυτικών ισχυρίζονται ότι το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο και χάραξε ένα δρομολόγιο που ήταν πολύ κοντά στον τυφώνα Χοακίν.

Η εταιρεία έκανε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα την Παρασκευή και, επικαλούμενη το αμερικάνικο ναυτικό δίκαιο ισχυρίστηκε ότι το 40 έτων πλοίο ήταν “ήταν από κάθε άποψη αξιόπλοο και κατάλληλα επανδρωμένο” και ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα. Σε περίπτωση που η Tote κερδίσει την υπόθεση, οι οφειλές της εταιρείας ως υπαιτίου του δυστυχήματος δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 1 εκατομμύριο δολάρια ή περίπου τα 30.00 δολάρια ανά κάθε ναυτικό, σύμφωνα με μια δικηγόρο που εκπροσωπεί μιας εκ των οικογενειών. Μερικές από τις τέσσερις αγωγές κατά του ιδιοκτήτη μέχρι στιγμής ζητάνε μέχρι και 100 εκάτ. δολάρια η κάθε μία.

Διαβάστε περισσότερα για το τραγικό ναυάγιο εδώ

Διαβάστε ακόμα