Πλατύτερη, βαθύτερη, μακρύτερη η Διώρυγα του Παναμά [video]

panama-canal_

Η Διώρυγα του Παναμά, το στενό πέρασμα για τα πλοία από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό και αντίστροφα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Καθώς λοιπόν έχει αποδειχθεί ως είναι ένας πολύς σημαντικός προορισμός για τους φορτωτές, οι αρχές της Διώρυγας έχουν αποφασίσει να διπλασιάσουν την χωρητικότητα του, έτσι ώστε να επιτρέπονται η ακόμα μεγαλύτερη διέλευση πλοίων.

Η διώρυγα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο σημαντικής αναβάθμισης, καθώς επεκτείνεται έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει μια νέα λωρίδα κυκλοφορίας, μέσω της κατασκευής μιας νέας σειράς δεξαμενών ανύψωσης.

Οι υπάρχουσες δεξαμενές επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων που μπορούν να μεταφέρουν φορτίο μέχρι 5.000 TEUs. Μετά την επέκταση τα Post-Panamax πλοία θα είναι σε θέση να διέλθουν από τη διώρυγα, με φορτίο μέχρι 13.000 TEUs.

Η επέκταση θα διπλασιάσει την χωρητικότητα της Διώρυγας, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στους δείκτες της οικονομίας και του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στο έτος είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της Διοίκησης της Διώρυγας και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας σε σχέση με το κόστος του έργου.

Για να έχετε μια εικόνα των έργων που συμβαίνουν στο χώρο της Διώρυγας, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε ακόμα