Βίντεο: Πλοίαρχος δικάζεται για τον θάνατο δεκάδων αγελάδων κατά την διάρκεια του ταξιδιού

Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι δεκάδες βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων μερικών τα οποία είχαν συνθλιβεί ή πέθαιναν από υποθερμία, παρέμενα σε αναμονή για βοήθεια από κτηνιάτρους για περισσότερες από έξι ώρες μετά από την καταστροφική διέλευση του πλοίου από το στενό Μπας.

Ο πλοίαρχος John McGee ομολόγησε την ενοχή του στο δικαστήριο της Τασμανίας για την κατηγορία ότι ακολούθησε μία διαδικασία που πιθανότατα είχε ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και τον βασανισμό των ζώων κατά την διάρκεια του ταξιδιού του MV Statesman το 2016.

Περίπου 207 βοοειδή επέβαιναν στο Statesman, το οποίο αναχώρησε υπό κακές καιρικές συνθήκες από το Stanley στα βορειοδυτικά της Τασμανίας τον Ιανουάριο του 2016 με προορισμό το Port Welshpool, που εδρεύει στη Βικτώρια.

Το δικαστήριο κατατέθηκε ότι οι καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια του ταξιδιού ήταν ακόμη χειρότερες από τις αρχικές προβλέψεις, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες. Τα βοοειδή βρίσκονταν στο κατάστρωμα χωρίς καμία προστασία.

Τρία ισχυρά κύματα, ύψους άνω των έξι μέτρων, φέρεται να έσπασαν την περίφραξη όπου βρίσκονταν οι αγελάδες. Περίπου δέκα αγελάδες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διέλευση και άλλες 59 χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία στο λιμάνι.

Το Δικαστήριο του Burnie Magistrates άκουσε ότι οι λιμενικές αρχές είχαν εμποδίσει την εκφόρτωση των βοοειδών έως ότου η κατάσταση αξιολογηθεί δεόντως από τις αρχές υγείας των ζώων της Βικτώριας, κάτι που δεν συνέβη παρά πάνω από έξι ώρες από τότε που έφτασε το πλοίο.

Η εισαγγελέας Madeleine Wilson είπε ότι η καθυστέρηση μπορεί να αύξησε τον αριθμό των αγελάδων που έπρεπε να υποβληθούν σε ευθανασία. Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι οι καιρικές συνθήκες έκαναν πολύ δύσκολο για τα μέλη του πληρώματος να πάνε στο κατάστρωμα για να βοηθήσουν τα ζώα.

Μερικές αγελάδες φέρεται να καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου κάτω από κάποιες άλλες, ενώ μεριές υπέφεραν από σοβαρή υποθερμία. Ο McGee ένιωσε «πίεση» από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, με τον δικαστή να αναφέρει ότι ο πλοίαρχος αποφάσισε να αναχωρήσει, θέτοντας σε κίνδυνο τα βοοειδή από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Είναι αποδεκτό ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δόλο και δεν πρόβλεψε τον πόνο τον οποίο θα υποστούν τα ζώα.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο πλοίαρχος είχε λάβει οδηγίες να αποπλεύσει από τον πλοιοκτήτη Les Dick, παρόλο που είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον καιρό. Η Πέτα Σμιθ, η δικηγόρος υπεράσπισης, είπε ότι αποδέχεται ότι ο πλοίαρχος είχε την ευθύνη για την τελική απόφαση, αλλά υπήρχαν αυξανόμενες «εξωτερικές πιέσεις» από τον πλοιοκτήτη

Ο Smith ανέφερε ότι ο απροσδόκητος καιρός και η καθυστέρηση στην άφιξη των κτηνιάτρων ήταν πέρα από τον έλεχγο του McGee. Είπε ότι αυτό που συνέβη ήταν μια σειρά από ατυχή γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα