Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ 335 μέτρων συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο το οποίο παραλίγο να βουλιάξει

Συνεχίζονται τα θαλάσσια ατυχήματα και δυστυχήματα στην πολυσύχναστη θαλάσσια περιοχή και τα λιμάνια της Κίνας, τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στους πλοιάρχους, τα πληρώματα και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την σύγκρουση ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Evergreen και ενός φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου. Το ατύχημα είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Το Γραφείο Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Qingdao ανέφερε ότι το Ever Lucid (105.000 dwt) αναχώρησε από το Qingdao μετά το πέρας της φορτοεκφόρτωσης στις 13 Μαρτίου με κατεύθυνση προς τη Σαγκάη, αλλά το πρωί της 14ης Μαρτίου συγκρούστηκε με το bulker Huahai 78 στα ανοιχτά του Qingdao.

Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το bulker. Το πλοίο, με μήκος 88 μέτρων, άρχισε να παίρνει νερό στο μηχανοστάσιο. Η γέφυρα του πλοίου υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα το πλοίο να μην μπορεί να πλοηγηθεί. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι απαιτήθηκε η άμεση εκκένωση του σκάφους. Τα 12 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο Ever Lucid περιμένοντας τη μεταφορά τους στην ακτή.

Παρόλο που υπήρχε εισροή υδάτων, το μικρό πλοίο κατάφερε να σταθεροποιηθεί και παρέμεινε στην επιφάνεια του νερού, έχοντας όμως πάρει μια μεγάλη κλίση. Μετά την ανάλυση της κατάστασης του σκάφους, οι ναυτιλιακές αρχές δήλωσαν ότι πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η ρυμούλκηση του πλοίου στο λιμάνι, εκμεταλλευόμενη τον καλό καιρό και την ήρεμη θάλασσα. Χρειάστηκαν δύο ρυμουλκά, δύο συνοδευτικά σκάφη και σχεδόν 18 ώρες για να φτάσει το bulker στο λιμάνι.

Το Ever Lucid, που είναι νηολογημένο στην Ταϊβάν και εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ Κίνας και Ασίας προς το Βανκούβερ του Καναδά και την Τακόμα της Ουάσιγκτον, υπέστη μόνο μικρές ζημιές στην πλώρη του. Κατασκευασμένο το 2014, το σκάφος έχει χωρητικότητα 8.500 TEU και έχει μήκος 335 μέτρα. Το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ μεταφέρθηκε στο αγκυροβόλιο ανοιχτά του λιμανιού για έρευνα και παραμένει ακόμη εκεί.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τα πιθανά αίτια του ατυχήματος. Πιθανολογείται ότι μπορεί να φταίνε οι μουντές συνθήκες και η περιορισμένη ορατότητα.

Διαβάστε ακόμα