Πλοίο χαρακτηρίστηκε από την AMSA ως «επικίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον» και τέθηκε υπό κράτηση

Η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτιλιακής Ασφάλειας (AMSA) απαγόρευσε στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαία Παναμά Babuza Wisdom η είσοδος του στη χώρα για 90 ημέρες, αναφέροντας ότι βρήκε «πληθώρα σοβαρών ελλείψεων» μετά από επιθεώρηση που πραγματοποίησε και η οποία οδήγησε στην κράτηση του πλοίου.

Σύμφωνα με την AMSA, το πλοίο χαρακτηρίστηκε ως «πλοίο υψηλού κινδύνου», με βάση την εμπειρία που έχει η AMSA με την εταιρεία διαχείρισης του.

«Το Babuza Wisdom διαχειρίζεται από μια εταιρεία η οποία έχει πολύ κακές επιδόσεις. Οι ελλείψεις των πλοίων που διαχειρίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία έχουν σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατήσεων των πλοίων της να είναι μεγαλύτερος από πέντε φορές το μέσο όρο για τα πλοία που επισκέπτονται τα αυστραλιανά ύδατα», σύμφωνα με την AMSA.

Το πλοίο είναι ένα μικρό Handy μεταφορικής ικανότητας 18.969 dwt που κατασκευάστηκε το 2009.

Τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι έφτασε στο Geelong της Αυστραλίας από τη Νότια Αφρική στις 17 Μαΐου και έμεινε οκτώ ημέρες στο λιμάνι. Αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο στο Νιούκαστλ της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την AMSA, δεδομένου του ιστορικού κακής απόδοσης της διαχειρίστριας εταιρείας και των επαναλαμβανόμενων προειδοποιήσεων για άλλα πλοία του στόλου της που έχουν κρατηθεί τα τελευταία χρόνια, το Babuza Wisdom τέθηκε στο στόχαστρο των αρχών για επιθεώρηση ασφαλείας κατά την άφιξή του.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, όλα τα πλοία της εταιρείας είναι επιλέξιμα για επιθεώρηση κάθε τρεις μήνες ως μέρος των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων συμμόρφωσης. Η ASMA αναφέρει ότι θα επανεξετάσει την απόδοση της Well Shipmangement & Marine Consultants Co. ξανά μετά τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Well Shipmanagement & Maritime Consultant Company να διασφαλίσει ότι τα πλοία της πληρούν τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα, ωστόσο αυτό που έχουμε δει είναι συνεχείς συστημικές αστοχίες που θέτουν την ασφάλεια των ναυτικών και το περιβάλλον μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της AMSA Michael Drake.

Η επιθεώρηση του πλοίου αποκάλυψε έναν ελαττωματικό κινητήρα της λέμβου διάσωσης, ελαττωματικές εφεδρικές μπαταρίες για τα συστήματα επικοινωνίας MF και HF και συστημικές βλάβες συντήρησης και αναφοράς στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας του πλοίου σύμφωνα με την αναφορά της AMSA. Το Babuza Wisdom κρατήθηκε αμέσως όταν η AMSA έκρινε το πλοίο ως «κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον Drake, η βλάβη στην μηχανή της σωσίβιας λέμβους διάσωσης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ικανότητα του πλοίου να ανταποκριθείτε σε έκτακτη ανάγκη και από μόνη της μια αιτία κράτησης. Το ίδιο επίσης ισχύει και για το σύστημα επικοινωνίας MF και HF

Το σκάφος προηγουμένως είχε τεθεί υπό κράτηση στον Καναδά τον Νοέμβριο του 2021 για πέντε ημέρες αφού οι επιθεωρητές βρήκαν 19 ελλείψεις. Ανέφεραν ότι εννέα από αυτές ήταν λόγοι ώστε να κρατήσουν το πλοίο, όπως ζημιά στις σωσίβιες σχεδίες, ανεπαρκής πίεση στην πυροσβεστική αντλία έκτακτης ανάγκης και προβλήματα με τις πόρτες και τον φωτισμό έκτακτης ανάγκης. Εντοπίστηκαν επίσης προβλήματα με το σύστημα διεύθυνσης του σκάφους.

Το Babuza Wisdom είναι το τρίτο σκάφος φέτος στο οποίο η AMSA έχει εκδώσει απαγόρευση. Συνολικά 18 ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επίσης εκκρεμείς προειδοποιήσεις από την AMSA.

Διαβάστε ακόμα