Μπροστά σε ένα απίστευτο εύρημα βρέθηκαν οι ειδικοί, όταν μια όταν μια φάλαινα φυσητήρας (σπερματοφάλαινα) ξεβράστηκε νεκρή σε μια παραλία στη Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων. Προς έκπληξή τους, ανακαλύφθηκε ότι ένας πολύτιμος θησαυρός κρυβόταν στα σπλάχνα της.
Η πυκνή θάλασσα και η άνοδος της παλίρροιας δυσκόλεψαν τη διενέργεια νεκροψίας στο κήτος, αλλά ο Antonio Fernández Rodríguez, επικεφαλής του ινστιτούτου υγείας των ζώων και ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Λα Πάλμα, ήταν αποφασισμένος να μάθει γιατί πέθανε η φάλαινα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Υποψιαζόμενος ένα πεπτικό πρόβλημα, επιθεώρησε το παχύ έντερο του ζώου – όταν ένιωσε κάτι σκληρό να έχει κολλήσει σε κάποιο μέρος του. «Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών που ζύγιζε 9,5 κιλά», σημείωσε. Όλοι με παρακολουθούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία, αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν άμβρα (αμπέρι, άμβαρο ή γκρι κεχριμπάρι, ουσία με θαμπό γκρίζο ή μαύρο χρώμα που παράγεται στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών φυσητήρων).
Πρόκειται για μια σπάνια ουσία, συχνά γνωστή ως «πλωτός χρυσός», που αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» των αρωματοποιών για αιώνες. Το κομμάτι που κρατούσε ο Fernández στο χέρι του άξιζε περίπου 500.000 ευρώ.
Η προέλευση της άμβρας, που παράγεται από περίπου μία στις 100 σπερματοφάλαινες, ανακαλύφθηκε μόνο όταν ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας φαλαινοθηρία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, τα περισσότερα από τα οποία δεν μπορούν να αφομοιωθούν με αποτέλεσμα να κάνουν εμετό.
Ωστόσο, μερικά παραμένουν και με τα χρόνια ενώνονται στα έντερα της φάλαινας για να σχηματίσουν την άμβρα.
Αυτό μερικές φορές αποβάλλεται, γι’ αυτό και το άμβαρο συναντάται συχνότερα να επιπλέει στη θάλασσα. Αλλά μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα, μεγαλώνει πάρα πολύ, σπάζοντας το έντερο και σκοτώνοντας το ζώο.
Το άμβαρο έχει ένα ξυλώδες άρωμα όπως το σανταλόξυλο, αλλά περιέχει επίσης ambrein, μια άοσμη αλκοόλη που μπορεί να διορθώσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρωμάτων, εξ ου και η δημοτικότητά του μεταξύ των αρωματοποιών.
Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ινδία έχουν απαγορεύσει το εμπόριο άμβρας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης του κυνηγιού και της εκμετάλλευσης φαλαινών.
Ο Fernández, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες σε περισσότερες από 1.000 φάλαινες, είπε ότι η σήψη που προκλήθηκε από το άμβρα ήταν αυτό που σκότωσε τη φάλαινα.
Το ινστιτούτο αναζητά αγοραστή και ο Fernández είπε ότι ελπίζει ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για τη βοήθεια των θυμάτων του ηφαιστείου που εξερράγη στη Λα Πάλμα το 2021, το οποίο προκάλεσε ζημιές άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ και κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
«Ο νόμος είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα», επεσήμανε ο Fernández. «Στην περίπτωσή μας, ελπίζω τα χρήματα να πάνε στο νησί Λα Πάλμα, όπου η φάλαινα προσάραξε και πέθανε».
Φωτογραφίες: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria
Actus Mer/Sea News: Las Palmas pathologist finds €500,000 ‘floating gold’ in dead sperm whale – @stephenburgen @guardianeco https://t.co/9v2hUF3fN3 pic.twitter.com/fO03yIpA7U
— Jerome OLLIER (@JeromeOLLIER) July 4, 2023