Πόλος έλξης για επιχειρηματίες και τουρίστες η νέα Διώρυγα του Παναμά

Panama_tourists
Η πρόσφατη επέκταση της Διώρυγας του Παναμά δεν θα μειώσει μόνο το κόστος μεταφοράς, αλλά θα μετατρέψει τη λατινοαμερικάνικη πρωτεύουσα σ’ έναν πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς για όποιον θέλει να ξεφύγει για λίγες ώρες από ένα συνεδριακό κέντρο, να καλύψει ένα κενό μεταξύ των συνεδριάσεων ή ακόμα και αν πραγματοποιεί μια μεγάλη στάση στο αεροδρόμιο, μια επίσκεψη στο No.1 αξιοθέατο της πόλης του Παναμά και στις πρόσφατα διευρυμένες πόρτες του είναι μαι τέλεια επιλογή παράπλευρης εκδρομής.

“Αυτή η νέα διαμετακομιστική οδός είναι η κορυφή του παγόβουνου για να μετατραπεί ο Παναμάς και πάλι σε εμπορικό κόμβο της Αμερικής”, ανέφερε στην Guardian ο Jorge Luis Quijano, διαχειριστής του καναλιού. “Και αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες της περιοχής να βελτιώσουν τις υποδομές τους [και] να αυξήσουν τις εξαγωγές τους”.

Η διευρυμένη Διώρυγα του Παναμά θα επιτρέψει τη διέλευση μεγαλύτερων πλοίων σε όλη τη στενή χώρα, το οποίο μπορεί να ωφελήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διευρυμένη διώρυγα άνοιξε στις 26 Ιουνίου με μια τρίτη λωρίδα που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία όπως τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το 90% των οποίων μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε όλη τη διώρυγα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορούν να μεταφέρουν 3,9 δισ. κυβικά πόδια (BCF) καυσίμων, σύμφωνα με μια τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η διευρυμένη Διώρυγα του Παναμά αναμένεται να μειώσει τα παγκόσμια κόστη μεταφοράς κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, καθιστώντας τις αμερικάνικες γεωργικές πρώτες ύλες πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νέα τρίτη λωρίδα της διευρυμένης Διώρυγα μπορεί να φιλοξενήσει πλοία διπλάσια των προϋπαρχόντων. Τα μεγαλύτερα πλοία μπορούν να φέρουν μέχρι και 4 εκατομμύρια μπούσελ σόγιας, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τα 2,1 εκατομμύρια μπούσελ που φορτώνονται σε έναν τυπικό υπερωκεάνιο πλοίο.

Σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές, το διευρυμένο κανάλι θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικάνικων σιτηρών καθώς η φθηνότερη μεταφορά και το κόστος εκφόρτωσης ενδεχομένως να κάνουν τις αμερικάνικες εξαγωγές σιτηρών πιο ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές.

Οι αμερικάνικες εξαγωγές LNG αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά από την αξία 5,4 δις δολαρίων διεύρυνση της διώρυγας του Παναμά, η οποία θα οδηγήσει σε πολύ μικρότερο χρόνο και πολύ χαμηλότερο κόστος μεταφοράς από τις ακτές του Περσικού Κόλπου στις μεγάλες αγορές της Ασίας και τη Νότιας Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της Διώρυγας του Παναμά στον κλάδο των καυσίμων

Διαβάστε ακόμα