Πως διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός ναυτικών

nautikos_

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

Στα 592 δολάρια το μήνα αυξήθηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο βασικός κατώτατος μισθός ειδικευμένων ναυτικών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα δοθεί νέα αύξηση και θα διαμορφωθεί στα 614 δολάρια το μήνα.

Αυτές οι αυξήσεις είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας, που επιτεύχθηκε, το Φεβρουάριο του 2014, στο πλαίσιο της Κοινή Ναυτιλιακής Επιτροπής του ILO, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους εφοπλιστών υπό το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF).

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εξήγησε ότι η αύξηση είναι «κάπως χαμηλότερη απ’ αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία του ILO σχετικά με το κόστος διαβίωσης» καθώς προέρχεται από ένα χρονοδιάγραμμα, που διαμορφώθηκε το 2011 κάτω από τις πιέσεις, που δέχονται οι εφοπλιστές από την ύφεση του 2009.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες ποντοπόροι εφοπλιστές όταν αναφέρουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα πλοία, με προϋποθέσεις όπως «ανταγωνιστικούς οικονομικούς όρους εργασίας, σύμφωνους με τα κρατούντα στην παγκόσμια ναυτιλία και τη διεθνή ναυτεργατική νομοθεσία», εννοούν τη μείωση των μισθών στα κατώτατα επίπεδα του ILO.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κατώτατος μισθός του ILO θεωρείται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος από εκείνο, που καταβάλλεται για αντίστοιχη εργασία στη ξηρά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, ο πραγματικός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ίσως και κατά 50% περισσότερο, καθώς προβλέπεται αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση (η ελάχιστη αμοιβή είναι ένα και ένα τέταρτο του βασικού μισθού) και για μια σειρά πρόσθετες υποχρεωτικές- από τον ILO- αμοιβές, όπως τα επιδόματα αδείας κ.α.

Πάντως, στα παραπάνω αφορούν το κατώτερο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις ναυτικών από τις αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφονται σημαντικά μεγαλύτερες αμοιβές. Επίσης, οι αξιωματικοί λαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες αμοιβές, με τις διαφορές μεταξύ των αξιωματικών από τον ΟΟΣΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνεχίσουν να περιορίζεται.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα