Πώς να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των γυναικών στη ναυτιλία

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στη ναυτιλία;

H στάση των περισσότερων φορέων έναντι της απασχόλησης γυναικών στον τομέα της ναυτιλίας είναι προκατειλημμένη και αποθαρρυντική – Το ερώτημα είναι γιατί; – θεωρώντας ότι η ισότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Είναι μια πραγματικότητα που βλέπουμε σχεδόν σε κάθε κλάδο, από τη μαγειρική, τον καθαρισμό του σπιτιού, την φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση, όταν όμως πρόκειται για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες σήμερα έχουν εξαιρετικές ευκαιρίες να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της ναυτιλίας, σε θέματα επιχειρήσεων και διοίκησης πολύ περισσότερο από οτι συνέβαινε 30 χρόνια πριν!

Όλο και περισσότεροι οργανισμοί ασχολούνται με την αντιμετώπιση και την παροχή λύσεων σε ζητήματα που αφορούν τη θέση της γυναίκας στη ναυτιλία, καθοδηγούμενοι από τις παρακάτω ερωτήσεις:

Θέλετε να δώσετε περισσότερα κίνητρα για την αφοσίωση των ναυτικών γυναικών;
Θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση τους;
Σας ενδιαφέρει να αυξήσετε τον αριθμό των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους;

Mentoring, Coaching ή Συμβουλευτική;

Πρώτα απ ‘όλα, η καθοδήγηση πρέπει να είναι εθελοντική και από τις δύο πλευρές. Ο μέντορας, επιθυμεί να μεταδώσει την εμπειρία του έτσι ώστε να επωφεληθεί κάποιος.Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που εκτελούν επίσημα προγράμματα καθοδήγησης. Ο ΙΜΟ μέσω της ΔΟΕ και του προγράμματος «Ενσωμάτωση των γυναικών στον θαλάσσιο τομέα» έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το WISTA International, συμμετείχε πάντα σε πρωτοβουλίες και προγράμματα που προωθούν την ένταξη, την ισότητα των φύλων, την ποικιλομορφία των φύλων και την πολιτιστική αλλαγή στο χώρο εργασίας. Η ένωση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι όρισε την Επιτροπή Ποικιλομορφίας για να εστιάσει σε πρακτικές λύσεις για την αύξηση της διαφορετικότητας των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Mentoring vs coaching

Όπως περιγράφεται παραπάνω, το mentoring είναι προσανατολισμένο στη σχέση, ενώ το coaching στην εργασία. Όσον αφορά την εκπαίδευση (coaching), υπάρχει πάντα μια απάντηση σε ένα πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο προπονητής βοηθά τα άτομα να λύσουν το πρόβλημά τους, να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να μάθουν. To mentoring συνήθως επικεντρώνεται στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας στο μέλλον, ενω το coaching επικεντρώνεται στην παρούσα στιγμή. Ο κύριος σκοπός είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων και η επίλυση προβλημάτων όπως ο φόβος παρενόχλησης στο πλοίο, κάτι που τελικά όταν λυθεί θα αυξήσει τα κίνητρα των γυναικών να ασχοληθούν με τον τομέα.

Ίση εκπαίδευση

Απαραίτητος λοιπόν είναι ένας ειδικός που δε θα μάθει μόνο την καθοδήγηση στους εκπαιδευόμενους αλλά πρωτίστως θα τους μεταδώσει τις απαραίτητες γνώσεις. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να λάβουν επαρκή εκπαίδευση για να γνωρίζουν πλήρως τους κανονισμούς και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων και προγραμμάτων κατάρτισης,  τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, που αφορά τις θέσεις στο πλοίο και στην ξηρά.

Ειδικότερα, για τα ινστιτούτα ναυτιλιακής κατάρτισης παγκοσμίως, ο ΙΜΟ έχει αναπτύξει μια σειρά από μοντέλα μαθημάτων που παρέχουν προτεινόμενα προγράμματα σπουδών, χρονοδιαγράμματα μαθημάτων και μαθησιακούς στόχους για να βοηθήσουν τους εκπαιδευτές να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πληρούν τα πρότυπα της Σύμβασης STCW για ναυτικούς ανεξάρτητα από το φύλο.

Η Nicole Langosch, η πρώτη γυναίκα καπετάνιος στο στόλο της AIDA δήλωσε:
«Είμαι υπερήφανη που εργάζομαι σε μια εταιρεία που παρέχει στοχευμένη υποστήριξη σε νεαρές γυναίκες στην καριέρα τους και μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσω τη δουλειά των ονείρων μου, ως καπετάνιος και έχοντας επίγνωση της μεγάλης ευθύνης αυτής της θέσης».

Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους οι κοινωνίες και οι οικονομίες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στη ροή αλλαγών που εξισορροπούν τους ρόλους στην κοινωνία. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η ναυτιλία παγκοσμίως δε στερείται ούτε οργανισμών ούτε εκπαιδευτών για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, στερείται όμως δράσης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Να θυμάστε:

Να είστε ο εαυτός σας
Να είστε παθιασμένοι
Να σκέφτεστε θετικά
Να μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι
Αποδεχτείτε άτομα που σας δείχνουν τον τρόπο να κάνετε κάτι
Πάντα να προκαλείτε τον εαυτό σας

 

Διαβάστε ακόμα