Πρόστιμο 75,000 δολαρίων στον πλοίαρχο και τον υποπλοίαρχο για ναυσιπλοΐα στην περιοχή του μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου

O Πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του φορτηγού πλοίου μήκους 289 μέτρων Sea Coen, καταδικάστηκαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 και 35.000 δολάρια αντίστοιχα.

Οι δυο ναυτικοί παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ότι εισήλθαν εντός της προστατευόμενη περιοχή του μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου ή Great Barrier Reef, στην οποία απαγορεύεται ρητώς να εισέλθουν πλοία.

Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος κρίθηκαν ένοχοι στο Magistrates Court του Townsville στις 21 Ιουνίου 2022 για απαγορευμένη ναυσιπλοΐα καθώς το πλοίο εισήλθε στη λιμνοθάλασσα των υφάλων μέσω του Palm Passage που αποτελεί ζώνη αποκλεισμού ναυτιλίας.

Το περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2022 και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν διατάχθηκαν να αφαιρεθούν από την εγγύηση των 45.000 δολαρίων που είχε κρατηθεί για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής του Θαλάσσιου Πάρκου Great Barrier Reef, Τζος Τόμας, είπε ότι το αποτέλεσμα του δικαστηρίου ήταν ένα καλό παράδειγμα της επιβολής του νόμου για την συμμόρφωση στο Θαλάσσιο Πάρκο.

Απέδειξε τη στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων διαχείρισης, καθώς η Αρχή του υφάλου ενημερώθηκε για το περιστατικό μέσω των Υπηρεσιών Παρακολούθησης των πλοίων που διαχειρίζεται η αρχή για την ασφάλεια της ναυτιλίας του Queensland.

«Η πρόσβαση σε τεχνολογία, όπως η υπηρεσίες παρακολούθησης πλοίων, διασφαλίζει ότι μπορούμε να δράσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε σοβαρά περιστατικά που θα συμβάλουν στην καταστροφή του Θαλάσσιου Πάρκου», είπε ο κ. Thomas.

«Η Αρχή των υφάλων δίνει πολύ υψηλή προτεραιότητα στη διερεύνηση παραβιάσεων των νόμων που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο για τον ύφαλο από πλοία που πλέουν σε αυτήν την περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Μεγάλα ναυτιλιακά περιστατικά μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και οικονομικές αξίες του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου και οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων που παραβιάζουν τους νόμους θα λογοδοτήσουν».

Διαβάστε ακόμα