Πρόστιμο 40 εκατ. δολ. στην Carnival για θαλάσσια μόλυνση

caribbean_princess

Η Princess Cruise Lines της Carnival Corp παραδέχτηκε την ενοχή της για τις 7 κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν για θαλάσσια μόλυνση και προσπάθεια συγκάλυψής της, και θα πληρώσει πρόστιμο 40 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες εναντίον της εταιρίας αφορούν την “παράνομη απόρριψη πετρελαϊκών απορριμάτων από το κρουαζιερόπλοιο Caribbean Princess και τις σκόπιμες προσπάθειες της εταιρίας για την συγκάλυψη της μόλυνσης που προκάλεσε”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, οι μετοχές της Carnival, της μεγαλύτερης εταιρίας κρουαζιερών στον κόσμο, κατέγραψαν μείωση πάνω από 2% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φτάνοντας τα 50,29$.

Το Caribbean Princess πραγματοποιούσε παράνομες απορρίψεις από το 2005, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένου ενός λεγόμενου “μαγικού σωλήνα”) ώστε να παρακάμψει τους κανονισμούς που αφορούν τον διαχωρισμό πετρελαίου-νερού και την καταγραφή των επιπέδων πετρελαίου, αναφέρει το υπουργείο.

“Είμαστε τρομερά απογοητευμένοι από τις αδικαιολόγητες ενέργειες των υπαλλήλων μας που παραβίασαν την περιβαλλοντική νομοθεσία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Princess Cruises.

H εταιρία σημείωσε επίσης ότι έχει λάβει μέτρα για την βελτίωση της επίβλεψης των ενεργειών του πληρώματός της και έχει επενδύσει στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση του εξοπλισμού της ώστε να εξασφαλίσει την συμμόρφωσή της προς τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι αμερικάνικες αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση μετά την καταγγελία ενός μηχανικού για την παράνομη ρίψη αποβλήτων ανοιχτά των αγγλικών ακτών τον Αύγουστο του 2013. Τότε, δύο μηχανικοί του πλοίου διέταξαν συγκάλυψη του περιστατικού και επιχείρησαν να απομακρύνουν τον “μαγικό σωλήνα”.

“Ελπίζουμε ότι η εκβαση αυτής της υπόθεσης θα μπορέσει να συμβάλλει στην χάραξη μιας νέα τροχιάς όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά και για τις υπόλοιπες”, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας John Cruden στην ανακοίνωση.

Οι αρχές ανακάλυψαν επίσης πως το Caribbean Princess και 4 ακόμα πλοία της εταιρίας ενεπλάκησαν σε 2 ακόμα παράνομες δραστηριότητες που αφορούν την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα.

Ο τομέας των κρουαζιερόπλοιων έχει δημιουργήσει ανησυχία μεταξύ των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κυβερνητικών αρχών σχετικά με την θαλάσσια μόλυνση, καθώς οι εταιρίες κρουαζιερών συνεχώς αυξάνουν τους επιβάτες και τα δρομολόγια χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα πλοία.

Το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Friends of the Earth εξέδωσε μέσα στο 2016 αναφορά με αξιολογήσεις των εταιριών κρουαζιερών, και η Princess Cruises είχε συνολικό βαθμό “Γ”, με “Α-” για την συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ποιότητας του νερού και “Ε” σχετικά με την διαφάνεια τη εταιρίας.

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο, δεσμεύτηκε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης και δήλωσε ότι οι επί μέρους εταιρίες κρουαζιερών πρέπει να συμμορφωθούν με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Διαβάστε επίσης: ΙΜΟ: Το 2023 θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο για το περιβάλλον

Διαβάστε ακόμα