«Ψαλίδι» στην επιδότηση των σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ

kovoun_tin_epidotisi_spoudaston_kesen_

«Ψαλίδι» στην επιδότηση των σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ βάζει με Απόφασή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ ταυτόχρονα μειώνει και το όριο απουσιών.

Η Γενική Συνέλευση των σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ/ Μηχανικών με έγγραφό της είχε ζητήσει, από τις 13 Μαΐου, από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

Ωστόσο, με Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ((ΦΕΚ τεύχος Β’ 1663/ 24-6-2014) τροποποιείται το άρθρο 19 του Κανονισμού Σπουδών των ΚΕΣΕΝ και προστίθεται παράγραφος, στην οποίο προβλέπεται ότι:

• «Σπουδαστής που κατά την διάρκεια φοίτησης απουσίασε περισσότερο του 10% συνολικών ωρών διδασκαλίας του κύκλου που φοιτά δεν δικαιούται επιδότησης. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει σε 20% σε περίπτωση αποδεδειγμένης νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο.

Η ισχύς της παρούσας άρχεται (…) από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

Έτσι καθίσταται σαφές ότι το μέτρο ισχύει από το τρέχοντα κύκλο μαθημάτων, που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους σπουδαστές καθώς όπως έχει καταγγείλει η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/ Μηχανικών «η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών και η Διεύθυνση Σπουδών του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών προκλητικά προσμετρά ως απουσίες και τις μέρες που οι σπουδαστές και συνολικά οι ναυτεργάτες πραγματοποιούσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Με δύο λόγια, εκτιμάται ότι όσοι συμμετείχαν στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ θα κινδυνεύσουν να χάσουν το επίδομα μετακπαίδευσης.

Από εκεί και πέρα, με την ίδια ρύθμιση καθορίζεται ότι από το νέο κύκλο μαθημάτων, που αρχίζει από 1η Σεπτεμβρίου μειώνεται ο αριθμός των απουσιών, που δικαιούται να κάνει ο κάθε σπουδαστής.

Συγκεκριμένα, από το νέο κύκλο μαθημάτων θα ισχύσουν τα εξής:

• 1. Σπουδαστής που κατά τη διάρκεια φοίτησης ή επαναφοίτησης απουσίασε περισσότερο από το 15% των ωρών διδασκαλίας που προβλέπονται για κάθε μάθημα, δεν έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις εξετάσεις του μαθήματος αυτού και υποχρεούται να παρακολουθήσει και πάλι την διδασκαλία του.

Να σημειωθεί ότι αρχικά στον Κανονισμό των ΚΕΣΕΝ (ΦΕΚ τεύχος Β’ 1071/ 14-10-98) οριζόταν ότι δεν έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις εξετάσεις του μαθήματος ο σπουδαστής που κατά την διάρκεια της φοίτησης ή επαναφοίτησης απουσίασε περισσότερο από το ένα πέμπτο (1/5) των ωρών διδασκαλίας. Δηλαδή, οι απουσίες ανέρχονταν στο 20% των ωρών διδασκαλίας και πλέον μειώνεται το όριο στο 15%.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Συμβούλιο του ΚΕΣΕΝ μπορεί να αποφασίσει για τη συμμετοχή στις εξετάσεις κάποιου σπουδαστή που υπερέβη το ανωτέρω οριζόμενο όριο απουσιών.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα