Πειραιάς
13°C

Πυραυλικό πλήγμα στο δεξαμενόπλοιο MKD VYOM-Το 2ο κτύπημα σε πλοίο μέσα σε λίγες ώρες

Δημοσιεύθηκε στις

01/03/2026

από

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ναυτιλιακή κοινότητα μετά από περιστατικό ασφαλείας που σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν και αφορά το δεξαμενόπλοιο MKD VYOM, σύμφωνα με ενημέρωση της EOS Marine.

Όπως έγινε γνωστό, η UK Maritime Trade Operations (UKMTO) έλαβε αναφορά για συμβάν περίπου 50 ναυτικά μίλια βόρεια της πρωτεύουσας του Ομάν. Η ειδοποίηση μεταδόθηκε μέσω VHF Channel 16 από το ίδιο το πλοίο.

Αρχικά, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως πυρκαγιά εν πλω. Ωστόσο, μεταγενέστερη ενημέρωση από τον πλοίαρχο του MKD VYOM ανέφερε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ οι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια.

Σύμφωνα με την ανάλυση MarSec, υπάρχουν ενδείξεις ότι το συμβάν συνδέεται με πλήγμα από πύραυλο, εξέλιξη που —εφόσον επιβεβαιωθεί— εντείνει σημαντικά τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Συστάσεις προς τα πλοία

Η UKMTO καλεί τα πλοία που δραστηριοποιούνται κοντά στα χωρικά ύδατα των United Arab Emirates να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και να αναφέρουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα.

Μεταξύ των οδηγιών περιλαμβάνονται:

– αυστηρή εφαρμογή των BMP
– ενισχυμένη επιτήρηση
– άμεση επικοινωνία με στρατιωτικές αρχές εφόσον απαιτηθεί

Νωρίτερα σήμερα, δέχθηκε επίθεση το υπό σημαία Παλάου δεξαμενόπλοιου SKYLIGHT, ανοικτά του λιμένα Khasab στην επαρχία Μουσαντάμ του Ομάν. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 08:00 UTC της 1ης Μαρτίου 2026, μόλις πέντε ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας του Ομάν.

Το πλοίο, που είχε καταπλεύσει στο Khasab στις 22 Φεβρουαρίου, με πλήρωμα 20 ατόμων (15 Ινδούς και πέντε Ιρανούς), εκκενώθηκε άμεσα. Όλα τα μέλη του πληρώματος έλαβαν ιατρική περίθαλψη σε τοπικές εγκαταστάσεις, χωρίς να σημειωθούν θύματα. Τέσσερις ναυτικοί φέρεται να τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ η υπόλοιπη ομάδα παρέμεινε εκτός κινδύνου.

newmoney.gr

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
13°C