Ραγδαία αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο στο Ρόττερνταμ

Τα καύσιμα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή στο λιμάνι του Ρόττερνταμ, τον μεγαλύτερο κόμβο ανεφοδιασμού της Ευρώπης, με περισσότερο από το μισό όλων των πετρελεύσεων για τον Νοέμβρη να είναι πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (VLSFO).

Αυτή η σημαντική στροφή έρχεται την στιγμή που σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός του IMO σχετικά με την περιεκτικότητα του θείου. Ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει την χρησιμοποίηση καυσίμου με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο μόνο αν το πλοίο έχει εγκαταστήσει scrubbers. Η τρέχουσα μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο είναι 3,5%.

Σύμφωνα με την αρχή του λιμένος του Ρόττερνταμ, οι πωλήσεις VLSFO αυξήθηκαν δραματικά κατά τους τελευταίους δύο μήνες, με τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου να φτάνουν στους 1.700 τόνους, τον Οκτώβριο στους 32.000 τόνους και τον Νοέμβριο στους 95.000 τόνους.

Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν τη εντυπωσιακή άνοδο του VLSFO ως προς τις συνολικές πωλήσεις καυσίμου στο Ρόττερνταμ. «Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό VLSFO στο σύνολο των πωλήσεων πετρελαίου αυξήθηκε από 1,8% το Σεπτέμβριο σε 51,6% το Νοέμβριο», σύμφωνα με την αρχή λιμένος.

Το Λιμάνι του Ρόττερνταμ ξεκινάει να παρακολουθεί τις πωλήσεις των καυσίμων μέσω της ιδιόκτητης εφαρμογής TimeToBunker, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η εφαρμογή επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν τα επίπεδα θείου που περιέχονται στο πετρέλαιο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

«Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από τον Φεβρουάριο και αποτελεί τεράστια επιτυχία. Πάνω από το ένα τρίτο όλων των ειδοποιήσεων ανεφοδιασμού εκτελούνται μέσω της εφαρμογής «, δήλωσε ο Ronald Backer, ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος που γνωρίζει τις πετρελεύσεις στο Ρόττερνταμ.