Ρωσικά πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 100 στάσεις σε τουρκικά λιμάνια!

Ρωσικά φορτηγά πλοία τα οποία υπόκεινται στις κυρώσεις των ΗΠΑ για μεταφορά όπλων και άλλων φορτίων σταματούν τακτικά σε τουρκικά λιμάνια μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα πλοία αυτά πιθανότατα ενισχύουν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal.

Αυτή η αποκλειστική αναφορά ανέφερε ότι αυτά τα υπό κυρώσεις ρωσικά πλοία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 στάσεις σε τουρκικά λιμάνια από τον Μάιο του 2022 και ότι αυτό συνεχίζεται ακόμη και τώρα.

Κάποια από αυτά τα πλοία υποβλήθηκαν σε επισκευές και συντήρηση ή έλαβαν υπηρεσίες που Ε έχουν απαγορευτεί βάσει των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να εξετάζει την πιθανότητα να υποβληθούν και κυρώσεις σε κάποιες τουρκικές επιχειρήσεις επειδή βοηθούν τη Ρωσία και εμποδίζουν τις δυτικές προσπάθειες να περιορίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας.

Η WSJ δήλωσε επίσης ότι ο βαθμός στον οποίο τα ρωσικά πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις βασίζονταν σε λιμάνια κατά μήκος των τουρκικών ακτών δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πιέσει τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να βοηθήσουν στην αποκοπή του δικτύου στρατιωτικού εφοδιασμού της Ρωσίας, έτσι ώστε η Ρωσία να στερηθεί όπλων και πυρομαχικών και έτσι μα αποτραπεί η συνέχεια της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποίησε αυτή τη σύγκρουση για να αυξήσει την τουρκική επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα επεκτείνοντας το εμπόριο με τη Ρωσία.

Διευκόλυνε μάλιστα την συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και προσφέρθηκε να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ειδικά στα πλαίσια τα οποία οι ΗΠΑ ζητούν την έγκριση από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με έκθεση της WSJ, αυτό το αίτημα μπορεί να συνδέεται με την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων.

Ο Alper Coşkun, πρώην διευθυντής διεθνών υποθέσεων ασφάλειας στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε: «Λόγω της σχέσης μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν και της στάσης που παίρνει η Τουρκία έναντι της Ρωσίας, η Τουρκία δεν θέλει να φαίνεται ότι είναι πολύ σκληρή για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Η έκθεση ανέφερε ότι ρωσικά πλοία σταμάτησαν σε δώδεκα λιμάνια κατά μήκος της τουρκικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Μερικά πλοία πραγματοποίησαν ταξίδια στην Αίγυπτο, το Ιράν και την Συρία. Ωστόσο, ούτε η ρωσική ούτε η τουρκική κυβέρνηση έχουν απαντήσει στα αιτήματα της WSJ για σχολιασμό σχετικά με αυτές τις πληροφορίες.

Η έκθεση WSJ αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προμηθευτεί διάφορα αγαθά και όχι μόνο από την Τουρκία για να τροφοδοτήσει τον στρατό της, όπως χάλυβα, εξαρτήματα οχημάτων και ηλεκτρονικά είδη, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα φέρθηκε έξυπνα και χρησιμοποίησε εμπορικά πλοία για τη εξυπηρέτηση των στρατιωτικών της αναγκών, ξεπερνώντας έτσι τον σκόπελο των απαγορεύσεων που επέβαλε η Τουρκία σε ρωσικά και ουκρανικά πολεμικά πλοία για να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την διεθνή συνθήκη που διέπει τα Τουρκικά Στενά.

Επίσης, το Ιράκ, η Ιορδανία και η Τουρκία έθεσαν περιορισμούς στις ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις, μειώνοντας έτσι την ικανότητά της να μεταφέρει εξοπλισμό και στρατεύματα από και προς τις βάσεις της στη Συρία.

Η έκθεση ανέφερε ότι η χρήση εμπορικών πλοίων για τη μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών έχει γίνει συνηθισμένη και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει και επιβάλει κυρώσεις σε αυτές τις εταιρείες.

Αν και μερικές επιχειρήσεις και πρακτορεία στην Τουρκία έχουν υποκύψει στην πίεση της Ουάσιγκτον να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να αποφύγει τις κυρώσεις, τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν καταφτάσει τα τουρκικά λιμάνια μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, σύμφωνα με την έκθεση WSJ.

Διαβάστε ακόμα