Σαλπάρει από Παναμά το γεμάτο όπλα Βορειοκορεάτικο πλοίο

panama_boreiokoreatiko_ploio_me_opla_

Ένα Βορειοκορεάτικο πλοίο που κρατείτο κοντά στη διώρυγα του Παναμά για λαθρεμπόριο κουβανέζικων όπλων αφέθηκε τελικά να σαλπάρει με το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος, αφού πρώτα εκπρόσωποι του πλοίου κατέβαλαν πρόστιμο διακίνησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Παναμά.

Το πλοίο Chong Chon Gang κατασχέθηκε τον Ιούλιο για λαθρεμπόριο όπλων από τη σοβιετική εποχή, ανάμεσα στα οποία δύο MiG-21 μαχητικά αεροσκάφη και εννέα αντιαεροπορικοί πύραυλοι, όλα καλυμμένα από χιλιάδες τόνους ζάχαρης.

Δεν είχε γίνει κατευθείαν σαφές το αν το πλοίο με το 32μελές του πλήρωμα από τη Βόρεια Κορέα, κατευθυνόταν απευθείας στην πατρίδα του ή αν σκόπευε να ξεφορτώσει πρώτα κάπου αλλού.

Το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο σε ένα τερματικό στην προς τον Ατλαντικό πλευρά του Παναμά, ενώ η αρχή του καναλιού περίμενε για την καταβολή τουλάχιστον των δύο τρίτων του 1 ενός εκατομμυρίου δολαρίου πρόστιμου που του επιβλήθηκε για την προσπάθεια διακίνησης παράνομων όπλων δια μέσου της θάλασσας.

Τελικά οι εκπρόσωποι του πλοίου πλήρωσαν το ακριβές ποσό (693.333 δολάρια) την Κυριακή και το πλήρωμα του πλοίου αφέθηκε ελεύθερο να σαλπάρει την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Παναμά.

Οι τρεις πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου, θα παραμείνουν υπό κράτηση στον Παναμά κατηγορούμενοι για εμπορία όπλων, αφού θεωρήθηκε από τους εισαγγελείς ότι είχαν μια «σαφή εμπλοκή» στο λαθρεμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάσχεση του παράνομου φορτίου η Κούβα αναγνώρισε ότι έστελνε «παρωχημένα» όπλα της Σοβιετικής εποχής για να επισκευαστούν στη Βόρεια Κορέα και έπειτα να επιστραφούν, ενώ σύμφωνα με κουβανούς αξιωματούχους το φορτίο ζάχαρης ήταν μια δωρεά προς το λαό της Βόρειας Κορέας.

Διαβάστε ακόμα