Σαρκοβόρο σφουγγάρι ανακαλύφθηκε στα βάθη των ωκεανών! [pics]

Τα σφουγγάρια είναι ίσως οι πιο ευγενείς ένοικοι της θάλασσας, αν και δεν μοιάζουν όλα έτσι όπως τα ξέρουμε.
Τα χιλιάδες είδη του θαλάσσιου ζωόφυτου με τον ελαφρύ και πορώδη σκελετό που δεν έχει τη δυνατότητα να κινείται ποικίλουν σημαντικά και δεν τρέφονται όλα με μικροοργανισμούς φιλτράροντας απλώς το νερό που περνά από μέσα τους.

Γιατί κάποια, όπως αυτό το είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις βορειοατλαντικές ακτές του Καναδά, είναι αρπακτικά! Και δεν μοιάζουν φυσικά κατά κανέναν τρόπο με τον φυσικό σπόγγο που ξέρουμε εμείς στο Αιγαίο.

Το λένε «Cladorhiza kenchingtonae» και κυμαίνεται σε μήκος 2 μέτρων, ενώ τα «κλαδιά» του φτάνουν ακόμα και στο ένα μέτρο. Με τις μικροσκοπικές αιχμηρές του απολήξεις, αιχμαλωτίζει το ζωοπλαγκτόν που φτάνει ως τα 3.000 μέτρα, όπου και ζει.

Η πρώτη συνάντηση μαζί του είχε γίνει μάλιστα το 2010, αν και είχε περάσει στα «ψιλά», καθώς είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο μιας άλλης αποστολής. Οι ερευνητές πήραν πάντως ένα δείγμα καλού κακού, βγάζοντάς το έτσι από την αφάνεια και την ανωνυμία.

Το είδος θα αναλυθεί διεξοδικά σε εργασία που θα δημοσιευτεί μέσα στη χρονιά, παίρνοντας τη θέση του μεταξύ των 137 γνωστών ως τα τώρα σαρκοφάγων σφουγγαριών…

usay.gr

Διαβάστε ακόμα