Σε 10 μέρες η τελική απόφαση για τη τύχη του Concordia

costa_concordia_

Η τελική απόφαση που θα καθορίσει τελικά την τύχη του σκελετού του Costa Concordia αναβλήθηκε για άλλες 10 μέρες, καθώς οι υπάλληλοι θέλουν να εξετάσουν την ανέλκυση και το σχέδιο απομάκρυνσης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Λόγω των συμπληρωματικών εγγράφων που ζητούνται από τις δημόσιες αρχές, ο Επίτροπος θα ζητήσει από το Συμβούλιο των Υπουργών δέκα επιπλέον ημέρες -η αρχική προθεσμία ήταν τις 16 Ιουνίου- για μια πιο σε βάθος ανάλυση του έργου.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το έργο (Conferenza dei Servizi) πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Επιτρόπου για το Concordia Franco Gabrielli, με σκοπό να εξετάσει το σχέδιο που υπέβαλε η Costa Crociere για τη μεταφορά του Concordia από το νησί Giglio στο λιμάνι της Γένοβας για αποσυναρμολόγηση που θα αναλάβει η κοινοπραξία των δύο εταιρειών Saipem-San Giorgio del Porto.

Οι διοικητικές περιφέρειες που συμμετέχουν έχουν εκφράσει την ανάγκη να έχουν επιπλέον χρόνο για να αναλύσουν το σχέδιο λεπτομερώς, ιδίως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του κινδύνου και τα προτεινόμενα μέτρα περιορισμού του.

Εάν το αίτημα του Επιτρόπου γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, η επόμενη συνάντηση της Conferenza dei Servizi θα είναι στις 16 Ιουνίου, για μια επιπλέον ανταλλαγή απόψεων για τα τεχνικά ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά, πριν την ημερομηνία της Διάσκεψης που θα λάβει την τελική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες στο νησί Giglio προχωρούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα με 360 τεχνικούς στο χώρο εργασίας. Αυτή τη στιγμή 11 κανθήλια (sponsons) έχουν εγκατασταθεί στη δεξιά πλευρά του ναυαγίου και υπολείπονται 4 για τοποθέτηση στη δεξιά πλευρά και 4 στην αριστερή πλευρά, για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός για την ανάσυρση του ναυαγίου.

Η περιβαλλοντική παρακολούθηση του θαλασσινού νερού βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, και όπως επιβεβαιώθηκε από τους εκπροσώπους της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της περιφέρειας της Τοσκάνης βάλλοντος στην χθεσινή συνεδρίαση, δεν κατεγράφησαν ανωμαλίες.

Διαβάστε ακόμα